Okolina

Pariz protjeruje automobile iz centra

Pariz protjeruje automobile iz centra
Pariz protjeruje automobile iz centra

Gradonačelnica Pariza, An Idalgo, izjavila je da želi da istorijski centar grada bude dijelom pretvoren u pješačku zonu, izlažući planove za rješavanje saobraćajne gužve i zagađenja u francuskoj prestonici.

Mnoge svjetske metropole suočavaju se rastućim problemom zagađenja vazduha, zbog čega su lokalne vlasti prinuđene da uvode različite restrikcije za vozače automobila.

Tako je u Pekingu uveden sistem par - nepar, dok je sud u Indiji zabranio je upotrebu svih vozila starijih od 15 godina na ulicama Nju Delhija.

Sistem par  -nepar privremeno je uveden i u Parizu, u martu 2014, zbog zabrinjavajućeg nivoa zagađenja vazduha koji je u tom gradu i okolini prelazio dozvoljena ograničenja pet dana zaredom.

U međuvremenu, gradonačelnica Pariza odlučila je da dugoročno riješi problem zagađenja.

"U četiri centralne četvrti, osim bicikala, autobusa i taksija, jedina vozila koja će biti dopuštena su automobili stanovnika, vozila za dostavu i vozila hitnih službi", rekla je Idalgo.

Ona je dodala da će predložena šema početi vikendima, ali da će se brzo proširiti i na ostatak sedmice.

Idalgo je kazala da želi da ograniči kretanje vozila na nekim od najzagađenijih ulica, poput Jelisejskih polja, a da kao eksperimentalnu mjeru predlaže da se na tim mjestima dozvoli saobraćaj "ekoloških automobila" koji neznatno ili nimalo ne zagađuju vazduh.

Osim toga, na udaru gradonačelnice našli su se dizelaši.

"Želim da do 2020 protjeram vozila na dizel iz Pariza", rekla je Idalgo.

Gradonačelnica je, takođe, izjavila da će broj biciklističkih staza biti dupliran do 2020, u sklopu plana vrednog 100 miliona evra.

Centralni dio Pariza ima relativno veliku gustinu naseljenosti u evropskim okvirima i turisti su često iznenađeni brojem vozila u i oko istorijskih znamenitosti grada.

Francuska prestonica se, takođe, suočava sa periodičnim porastom zagađenosti što je primoralo zvaničnike da uvedu privremena ograničenja brzine za motorna vozila zabranu kretanja u pojedinim danima u sedmici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije