Okolina

Planinari iz Banjaluke i Visokog osvojili najviši vrh BiH

Planinari iz Banjaluke i Visokog osvojili najviši vrh BiH
Planinari iz Banjaluke i Visokog osvojili najviši vrh BiH

BANJALUKA - Zoran Novaković, Milenko Đurić i Željko Raspudić, grupa planinara iz Banjaluke, te Kemal Bećirović, koji im se pridružio iz Visokog, osvojili su Maglić (2.386 m), najviši vrh BiH.

"U pohod smo krenuli 8. januara uveče, da bismo u Mratinju, malom crnogorskom mjestu, bili 9. januara u zoru. Uspon do budućeg baznog kampa, po teško pristupačnom terenu i dubokom snijegu, trajao je sedam sati. Plan je bio 10. januara penjati Bubreg (2.339 m), vrh Bioč planine, koji još nije ispenjan zimi. Loše vrijeme i  nikakva vidljivost okrenuli su nas na Vrstu (2.301m), drugi vrh Bioča", priča nam Novaković, organizator i vođa puta, ističući da se radi o predivnom vrhu impresivnih linija iznad Mratinjskog jezera.

 Novaković je istakao da im je taj dan i noć južni vjetar pravio velike probleme, kako na  usponu tako i u kampu, pa su odlučili da sutradan idu na Maglić.

"Tehnički, nije u pitanju najzahtjevnija ruta, ali je ubjedljivo kondiciono najduža. Devet kilometara zimskih vrleti, u jednom pravcu, sunčano jutro i oblačnost tokom dana su nas umorili - kako  fizički, tako i psihički. Ali, zahvaljujući sreći i upornosti još jednom smo se popeli na Maglić zimi", naveo je Novaković.

Prema njegovim riječima, u noći po povratku u kamp palo je dvadesetak centimetara snijega, a s obzirom na to da je  Bioč planina oštrih i strmih strana, te ne dopušta opuštanje, morali su nazad.

"Lavine na koje smo nailazili samo su nam potvrdile odluku, jer je za narednu noć najavljeno još lošije vrijeme", kazao je on, ističući da je pomoć u organizaciji pohoda stigla od "Triglav osiguranja" i "Banjalučke pivare".

Novaković je sa svojom ekipom osvajao brojne evropske vrhove poput Matterhorna (4.478 m) u Švajcarskoj, kao i Dufourspitzea (4.634 m) na planini Monte Rosa, drugog po visini vrha u Alpima, te  najviši vrh zapadne Evrope Mont Blanca (4.807 m Italija - Francuska).

Početkom prošle godine izveli su i zimski uspon na Grossglockner (3.798m), najviši vrh Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije