Okolina

Plastične flaše postaju opasne kao i promjena klime

Plastične flaše postaju opasne kao i promjena klime
Foto: Ilustracija | Plastične flaše postaju opasne kao i promjena klime

LONDON - Za samo jednu godinu u svijetu se proda 480 milijardi plastičnih flaša - kada bi ih poređali jednu pored druge, prekrile bi pola puta od Zemlje do Sunca.

Svakog minuta u svijetu se proda milion plastičnih flaša, a taj broj će do 2021. godine porasti za još 20 odsto i stvoriti ekološku krizu, za koju mnogi predviđaju da će biti jednako ozbiljna kao i klimatska.

Takva potražnja plod je neutažive žeđi za flaširanom vodom i širenjem zapadne, urbanizovane kulture u Kinu i druge zemlje azijskog Pacifika.

Prema sadašnjim trendovima rasta prodaje, do 2021. godine broj prodatih plastičnih flaša godišnje će iznositi 583 milijarde.

Većina plastičnih flaša za vodu i gazirane napitke radi se od polietilenskog-tetetalata /PET/, koji se može odlično reciklirati. Prikupljanje boca i njihovo recikliranje, međutim, ni izbliza ne prate rast proizvodnje i potrošnje.

Manje od polovine flaša kupljenih 2016. godine prikupljeno je za recikliranje, a samo ih je sedam odsto pretvoreno u nove proizvode. Umjesto toga, većina ih završi na otpadima ili u okeanima.

Između pet i 13 miliona tona plastike godišnje završi u okeanima i progutaju je morske ptice, ribe i ostali organizmi.

Do 2050. godine, u okeanima će, po težini, biti više plastike nego ribe, pokazuje istraživanje Fondacije "Elen Mekartur".

Stručnjaci upozoravaju da je plastika već našla put do ljudskog lanca ishrane.

Naučnici Univerziteta u belgijskom Ganu nedavno su izračunali da ljudi koji vole plodove mora godišnje u sebe unesu 11.000 sitnih komada plastike.

Prošle godine u analizi Univerziteta u Plimutu otkriveno je da je u trećini ulovljene ribe u Velikoj Britaniji pronađena plastika, uključujući bakalar, skušu i razne školjke.

Većina plastičnih boca proizvodi se za vodu, a Kina je najodgovornija za porast potražnje. Kineska potražnja iznosi četvrtinu svjetske, navodi britanski "Gardijan". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije