Okolina

Početak proljeća i totalno pomračenje Sunca

Početak proljeća i totalno pomračenje Sunca
Početak proljeća i totalno pomračenje Sunca

BANJALUKA - Proljeće u ovoj godini počeće u petak, 20. marta, u 23.45 časova, najavljeno je iz Univerzitetskog astronomskog društva Banjaluka.

Prvog dana proljeća, dan će trajati 12 časova i osam minuta, a razlog što neće trajati tačno 12 časova je atmosfera planete, koja prelama sunčevu svjetlost, koja se vidi prije izlaska Sunca na horizontu, kao i određeno vrijeme nakon zalaska.

Martovska ravnodnevnica obilježava trenutak kada Sunce pređe celestijalni ekvator, odnosno zamišljenu liniju na nebu iznad Zemljinog ekvatora, sa južne na sjevernu polovinu planete.

Ove godine proljeće će trajati do 21. juna, kada u 18.38 časova, po ljetnom računanju vremena, počinje ljeto. 

Zanimljivost 20. marta ove godine je i u tome što će, osim dolaska proljeća na sjevernu hemisferu, toga dana doći i do totalnog pomračenja Sunca, koje će biti vidljivo sa Farskih ostrva i dijelova Norveške, dok će ostatak Evrope, kao i sjeverna i istočna Azija moći da vide djelimično pomračenje. 

Pomračenje će početi u 8.41 časova i trajaće do 12.50 časova po srednjoevropskom vremenu. 

U Banjaluci će biti vidljivo djelimično pomračenje Sunca, od 9.34 časova do 11.54 časova, a najveći dio Sunca, posmatrano iz Banjaluke, biće prekriven u 10.43 časova.

U Univerzitetskom astronomskom društvu upozoravaju na opasnost posmatranja pomračenja Sunca bez zaštitne opreme, što može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i sljepilo.

Sunčevo ultraljubičasto zračenje može ozbiljno da ošteti retinu oka, čak i kada je oko izloženo ovom zračenju svega nekoliko sekundi, a nikako se ne preporučuje posmatranje pomračenja kroz nagaravljeno staklo.

Kao filter se mogu iskoristiti naočare za varenje, mada se za posmatranje pomračenja preporučuje projektovanje na odgovarajući zastor, pri čemu se kao projektor može iskoristiti i komad kartona koji će projektovati sjenku na zastor. /kraj/nn/vj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije