Okolina

Počinje prodaja hrane koju su proizveli roboti

Počinje prodaja hrane koju su proizveli roboti
Foto: N.N. | Počinje prodaja hrane koju su proizveli roboti

​Britanski lanac supermarketa Waitrose najavio je da će krajem 2019. početi sa prodajom namirnica koju su proizveli roboti-farmeri, što je još jedan korak napred u automatizaciji uzgajanja, distribucije, te prodaje hrane.

Naime, autonomni roboti će se koristiti za analiziranje, sejanje, te uzgajanje useva na farmama u Stockbridgeu u Hampshireu, te će tokom trogodišnjeg probnog perioda roboti Tom, Dick i Harry biti zaduženi za uzgajanje useva od kojih će se praviti brašno i hljeb koji će se prodavati u Waitrose radnjama.

Robote je razvila Small Robot Company, a obučavaju se tako što skeniraju i analiziraju na hiljade fotografija njiva za koje će biti zaduženi. Poznavanje fotografija će im omogućiti da tačno odvoje korov od usjeva, te da sjeme postavljaju na najbolja moguća mjesta.

Očekuje se da će nova tehnologija uticati na smanjivanje troškova proizvodnje, ali i na bolje prinose, budući da vještačka inteligencija i GPS sistem omogućavaju da se ocene najbolji uslovi za rast i sazrevanje usjeva. Roboti bi sa radom trebalo da počnu u februaru 2019. godine.

(PCPress/The Telegraph)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije