Okolina

Pomračenja Sunca nije nikakav bauk

Pomračenja Sunca nije nikakav bauk
Pomračenja Sunca nije nikakav bauk

SARAJEVO, BANJALUKA - Mjesec će sutra baciti sjenku na Sunčevu svjetlost koja dospijeva do zemlje i na prostoru BiH će zakloniti oko 50 odsto Sunčevog diska, te će doći do takozvanog pomračenja Sunca.

Veći dio Evrope moći će uživati u izuzetno rijetkom astronomskom fenomenu, koji će početi u 8.41 i trajati do 12.50, ali samo stanovnici krajnjeg sjevera kontinenta moći će posmatrati stoodstotno pomračenje. Posljednje pomračenje koje je bilo vidljivo ovako velikom broju stanovnika svijeta dogodilo se 11. avgusta 1999. U Banjaluci će biti vidljivo djelimično pomračenje Sunca, od 9.34 do 11.54 časova, a najveći dio, do 50 odsto, biće prekriven u 10.43.

"Kao i svake godine kada dođe do pomračenja, čitava ta situacija izazove mnogo pažnje. Ipak, radi se o jednom potpuno normalnom astronomskom fenomenu koji se povremeno javlja", pojašnjava Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH.

Iako iz Univerzitetskog astronomskog društva iz Banjaluke upozoravaju da pomračenja Sunca bez zaštitne opreme može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, Kuštrinović kaže da nema mjesta panici i strahu, da na ulicama neće biti mrak te da bi oni koji se odluče za posmatranje pomračenja trebalo da, zbog povećanog UV zračenja, zaštite oči.

"Dovoljno je da staklo držite iznad svijeće do dva minuta i bićete bezbjedni. Sunce se može posmatrati i kroz naočari za zavarivanje, sunčane naočari sa visokom zaštitom od UV zračenja i čuo sam da se bez bojazni može gledati i kroz oštećen CD", navodi Kuštrinović.

Astronomsko društvo "Orion" iz Sarajeva će upriličiti javno posmatranje pomračenja od devet do 12 sati, u Skejt parku u Kranjčevićevoj ulici. Zanimljivo je da će sutra Mjesec biti najbliži zemlji u toku čitave godine, što je poznato kao "Supermjesec", ali i da je ovo prvi dan proljeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije