Okolina

Postignut dogovor o smanjenju emisija ugljen dioksida

Postignut dogovor o smanjenju emisija ugljen dioksida
Postignut dogovor o smanjenju emisija ugljen dioksida

BRISEL - Lideri EU postigli su dogovor o dodatnom smanjenju emisija ugljen dioksida do 2030. godine i opisali ga kao svjetski standard, ali kritičari upozoravaju da se time ublažava borba protiv klimatskih promjena.

Razgovori u Briselu trajali su do duboko u noć, pošto se Poljska borila da zaštiti industriju uglja, a još dvije zemlje su zahtijevale izmjene u tekstu da bi zaštitile svoje ekonomske interese, od nuklearnih elektrana i prekograničnog prenosa električne energije do poljoprivrede.

Na kraju je dogovoreno da eropski blok smanji emisije ugljen dioksida do 2030. godine za najmanje 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine. Postojeći cilj o smanjenju za 20 odsto do 2020. godine skoro je ispunjen.

Lideri EU postavili su ambiciozan cilj smanjenja emisija za 40 odsto kao signal da SAD i Kina treba da prate ovaj primjer na samitu UN o klimi u Francuskoj u decembru sljedeće godine.

"Evropa daje primjer", rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland i priznao da je napravljen kompromis, ali da je konačan dogovor "veoma ambiciozan".

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej naglasio je da je ovaj dogovor važan jer je riječ o "preživljavanju".

Aktivisti koji se zalažu za zaštitu prirode smatraju da će ovaj dogovor otežati smanjenje emisija za 80 odsto do 2050. godine, što njihovi stručnjaci smatraju neophodnim da bi se globalni rast temperature ograničio na dva stepena Clezijusova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije