Okolina

Poštovanje sporazuma o klimi može godišnje spasiti milion života

Poštovanje sporazuma o klimi može godišnje spasiti milion života
Foto: Pixabay | Ako bude poštovan sporazum o klimi, godišnje može biti spaseno milion života

Ako bude poštovan Pariski sporazum o klimi, svake godine do 2050. biće spaseno po milion ljudi, tvrdi Svjetska zdravstvena organzacija (SZO).

SZO upozorava na negativne posljedice zagađenog vazduha po zdravlje.

"Cijena klimatskih promjena vidljiva je u našim bolnicama i na našim plućima", kaže Marija Neira, direktor Odjeljenja javnog zdravstva pri SZO.

Glavni pokretač klimatskih promjena - sagorijevanja fosilnih goriva - jedan je od glavnih uzroka zagađivanja vazduha, koje godišnje u svijetu dovodi do sedam miliona smrtnih slučajeva i stvara gubitke u zravstvenom sistemu od 5,1 milijarde dolara.

U 15 zemalja u kojima se ispušta najviše gasova staklene bašte, uticaj zagađenog vazduha na zdravlje ljudi košta više od četiri odsto njihovog BDP-a, tvrdi ta organizacija.

Pariskim sporazumom zagrijavanje Zemlje želi se ograničiti na dva stepena Celzijusova, a idealno bi bilo na 1,5 stepeni, u odnosu na predindustrijski period.

Prema SZO, na popisu deset najzagađenijih gradova u Evropi čak pet je na Balkanu, a riječ je o Tuzli, Pljevljima, Skoplju, Tetovu i Bitolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije