Okolina

Pronađen očuvan dio repa pernatog dinosaurusa

Pronađen očuvan dio repa pernatog dinosaurusa
Pronađen očuvan dio repa pernatog dinosaurusa

Naučnici su pronašli dio repa pernatog dinosaurusa koji je sačuvan u ćilibaru prije 99 miliona godina, objavljeno je danas u studiji.

Kineska naučnica Linda Hing sa Kineskog Univerziteta za geonauku pronašla je rep dinosaurusa u jednom ćilibaru koji se prodavao na pijaci u Mjanmaru.

Nevjerovatno istorijsko otkriće pruža naučnicima novi uvid u izgled pernatih dinosaurusa, kao i u evoluciju samog perja.

"Ovo je novi izvor informacija koje vrijedi istražiti i zaštiti kao fosilni resurs", rekao je Rajan Mekelar, paleolog iz Kanade koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu "Kurent bajolodži" (Current Biology).

Naučnici su uvjereni da je u ćilibaru sačuvan dio dinosaurusa, a ne neke druge praistorijske ptice. U prilog tome oni navode da je rep dugačak i fleksibilan.

Novo otkriće pruža istraživačima novi pogled na biološki materijal dinosaurusa, jer se u ćilibaru nalaze i dijelovi kosti.

Naučnici navode da su pronašli rep mladunca pernatog dinosaurusa od osam pršljenova, koji sadrži 3D mikroskopske detalje.

Kako se navodi, dinosaurus najvjerovatnije nije mogao da leti, a perje mu je pomagalo u ritualima parenja i termoregulaciji.

"Radi se o nevjerovatnom primjerku zato što su i najsitniji detalji vidljivi trodimenzionalno. Ovaj dinosaurus je imao rep sličnog oblika kao miš, samo što je imao i perje", rekao je Meklaren.

Naučnici su izvršili detalja ispitivanja na ćilibaru. Analize su pokazale da je perje na vrhu repa tamno braon boje, dok su unutrašnji dijelovi prekriveni bijelim perjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije