Okolina

Sablasna tišina drevnih kamenih divova Australije (FOTO, VIDEO)

Sablasna tišina drevnih kamenih divova Australije (FOTO, VIDEO)
Sablasna tišina drevnih kamenih divova Australije (FOTO, VIDEO)

Na zapadu Australije, u Nacionalnom parku „Nambung“, uzdiže se dolina neobičnih krečnjačkih formacija...

„Pinakles“, kako ovu „kamenu šumu“ nazivaju, postala je poznata većini Australijanaca tek šezdesetih godina prošlog vijeka.

Najbliži grad nalazi se dva sata vožnje od pustinje, a riječ je o gradiću Servantesu. Do „Pinaklesa“ se stiže samo terenskim vozilima jer krečnjačko kamenje viri iz tla, pa se vozači plaše da će ostati probušenih guma u surovoj australijskoj prirodi.

Kada konačno stignete do ove pustinje, ugledaćete prizor koji vjerovatno nikada nećete zaboraviti: polje prepuno stijena zloslutnog oblika, od kojih su neke visoke i do dvanaest metara.

Što dublje u pustinju zalazite, to ćete više boja stena vidjeti – na samom ulazu su sive, a u njenoj dubini dominiraju zlatni tonovi.

Kamene formacije se prostiru na površini od oko četiri kvadratna kilometra, a mogu se naći hiljade stijena različitih veličina. Razlikuju se i njihovi oblici, na osnovu kojih su dobili neobična imena – neka sablasna, kao „obrisi utvara“ i „prikaz smrti“ ili samo deskriptivna, kao „kutnjaci“, „kamila, „kengur“...

Međutim, ne budite sigurni da ćete, ako ikada posjetite „Pinakles“, vidjeti baš sve od ovih pomenutih stijena. Dok vjetar duva, pijesak sakriva neke formacije i otkriva nove...

Iako se vjeruje da su se stijene formirale hiljadama godina, stručnjaci smatraju da su one na površini veoma kratko.

(N.N./Nacionalna geografija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije