Okolina

Sarajevo u pripavnosti zbog zagađenja vazduha

Sarajevo u pripavnosti zbog zagađenja vazduha
Sarajevo u pripavnosti zbog zagađenja vazduha

SARAJEVO - Zbog vremenskih prilika i povećanja dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica u vazduhu, vlasti Kantona Sarajevo proglasile su danas prvi stepen pripravnosti.

U saopštenju za javnost pres službe sarajevskog kantona, navodi se da se iz tih razloga preporučuje smanjeno kretanje, naročito tokom jutarnjih i večernjih sati za rizične kategorije stanovništva, u koje spadaju osobe s kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama disajnog sistema, rekonvalescenti, djeca predškolskog uzrasta, te starija lica i trudnice.

Na vozače se apeluje da smanje upotrebu ličnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija.

"Stanovništvu Kantona Sarajevo upućuje se i poziv da ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju vazduha, kao i svim pravnim licima, vlasnicima i korisnicima kotlarnica ili ložišta da preduzmu sve tehnički izvodive mjere, potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje svih dimovodnih instalacija, te da po potrebi odgode sve aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta vazduha", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, pripravnost ima za cilj prevenciju daljeg zagađenja vazduha i zaštite zdravlja ljudi i imovine, a odluka o njenom ukidanju ili o eventualnom proglašenju sledećeg nivoa pripravnosti zavisiće o stanju na terenu koje se prati kontinuirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije