Okolina

Šarića pećina neistraženi dragulj

 Šarića pećina neistraženi dragulj
Šarića pećina neistraženi dragulj

U podnožju planine Plješevica, u blizini sela Vikići, udaljenog petnaestak kilometara od Bihaća, nalazi se Šarića pećina, prirodni dragulj ovih prostora, koji još nije dovoljno istražen.

U unutrašnjost pećine vodi uzani, teško pristupačni prilaz, pa je posjetiocima neophodna planinarska oprema kako bi stupili u unutrašnjost ovog jedinstvenog prirodnog zdanja. Bihaćki planinari, koji su česti posjetioci Šarića pećine, kažu kako je njena unutrašnjost izuzetno bogata pećinskim ukrasima, stalaktitima i stalagmitima.

Svod u pećini je mjestimično veoma visok, što u pojedinim njenim dijelovima stvara utisak impozantnosti. Dužina pećine iznosi nekoliko stotina metara, s tim što se putevi u njoj račvaju u dva pravca. Uski rukavac, čiji se svod postepeno smanjuje, zbog svoje nepristupačnosti nikada do kraja nije istražen i predstavlja veliki izazov za prave speleologe.

Negdje u središtu ovog jedinstvenog prirodnog bisera nalazi se "soba totema", kako je nazivaju posjetioci. Na tom prostoru voda je hiljadama godina vajala tvrdu krašku stijenu stvarajući čudesne oblike, stalaktite i stalagmite kojih se ne bi postidjela niti jedna umjetnička galerija na svijetu. Zanimljivo je da cijelom dužinom pećine protiče mali potok, koji na pojedinim dijelovima stvara jezerca čija veličina zavisi od količine padavina i godišnjeg doba.

Prema mišljenju bihaćkog planinara i ekologa Željka Mirkovića, ovu pećinu je potrebno u što skorijem roku proglasiti prirodnim dobrom pod zaštitom države, urediti pristupne puteve te je staviti pod okrilje Nacionalnog parka "Una".

Mirković kaže kako bi uz malo ulaganja Šarića pećina mogla postati prvorazredna turistička atrakcija te atraktivna destinacija za speleologe i sve ljude avanturističkog duha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije