Okolina

"Sat sudnjeg dana" pomjeren sa pet na tri minuta do ponoći

"Sat sudnjeg dana" pomjeren sa pet na tri minuta do ponoći
"Sat sudnjeg dana" pomjeren sa pet na tri minuta do ponoći

"Sat sudnjeg dana" koji simbolično ukazuje koliko je čovječanstvo blizu samouništenja, u četvrtak je pomjeren za dva minuta unaprijed i pokazuje "tri minuta do ponoći", a uzroci za to su zagrijavanje klime i modernizacija nuklearnog oružja.

Satom, koji je napravljen još 1947. godine, u doba "zakuhavanja" Hladnog rata, upravlja grupa atomskih stručnjaka iz SAD-a.

Prema sadašnjoj poziciji kazaljki na satu, svijet se kataklizmi približio više nego ikada prije u posljednjih trideset godina.

"Radi se o "sudnjem danu" kao kraju civilizacije kakvu poznajemo", rekla je izvršna direktorica panela 30 atomskih naučnika, Kenet Benedikt na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Prema njenim riječima, klimatske promjene i modernizacija nuklearnog oružja podjednake su i neporecive prijetnje po egzistenciju čovječanstva. Ova dva faktora podskla su naučnike da pomjere kazaljke bliže kataklizmičnoj "ponoći".

"Mogućnost globalne katastrofe je veoma velika i vrlo uskoro valja poduzeti akciju radi smanjenja rizika od uništenja", rekla je ona, a prenosi BHRT.

Najbliže što je "sat" prišao "ponoći" bilo je 1953. godine, na dva minuta, a najdalje je bio 1991. godine, na 17 minuta.

Ali, najveću nuklearnu krizu za čovječanstvo, Kubansku raketnu iz 1963. godine, nije ni zabilježio, jer je tada bio na 12 minuta od "ponoći". Nije zabilježio ni neke incidente koji su zamalo doveli do nuklearnog rata, a bili su proizvod tehničkih grešaka.

Tokom najvećeg dijela 1980-ih, u vrijeme raspoređivanja američkih i sovjetskih raketa srednjeg dometa po Evropi, "sat" je pokazivao između tri i četiri minute do "ponoći".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije