Okolina

Sivi labud bi mogao da uništi život na Zemlji

Sivi labud bi mogao da uništi život na Zemlji
Sivi labud bi mogao da uništi život na Zemlji

Prije deset godina uragan "Katrina" pokrenuo je olujni talas visok 8,5 metara, koji je opustošio Nju Orelans.

Bila je to najstrašnija oluja koja je pogodila Sjedinjene Države, ali ako je vjerovati prognozama naučnika, ona to možda neće i ostati.

U okviru novog istraživanja, objavljenog u časopisu "Nejčer klajmat čejndž", naučnici su simulirali hiljade uragana koji bi mogli da se dese u sljedećem vijeku.

Rezultati pokazuju da bi uragani u budućnosti mogle da pogode gradove za koje se smatralo da su područja niskog rizika. Razaranja koja će izazvati neki od njih imaće do sada neviđene razmjere, prognoziraju naučnici.

Potpuno nepredvidljive i razorne oluje procjenitelji rizika nazivaju "crnim labudovima", ali u najnovijem dokumentu opisuju razorne oluje koje se zapravo mogu predvidjeti i, u skladu s tim, nazivaju ih "sivim labudovima".

Razaranje izazvano "sivim labudom" biće drugačije od svih razaranja koje su ljudi doživjeli u istoriji čovječanstva.

Pri tome, sami uragani nisu najveća briga - pravu opasnost predstavlja cunami koji će podići jaki vjetrovi. Ogromni olujni talasi u stanju su da potope čitave gradove.

Tampa, u Floridi, spada u područja kojima prijeti najveća opasnost od "sivog labuda", iako nije doživjela jači uragan još od 1921, kada je olujni talas bio visok 3,3 metra (uragan druge kategorije).

Ukoliko bi snažan uragan 3. kategorije danas pogodio Tampu, olujni talas bi dostizao 5,7 metara, nagovještava istraživanje. Ovo je veliki problem, budući da Tampa ima izuzetno malu nadmorsku visinu i okružena je plitkom vodom, koja pogoduje nastanku moćnih talasa.

Ako bi talasi bili visoki 5,7 metara, mogli bi da potope veći dio grada.

Najgore od svega je što nivo mora raste, pa bi olujni talas mogao da bude još veći. Ukoliko bi se uragan desio kasnije u ovom vijeku, olujni talas bi dostizao visinu od 11 metara.

Dobra vijest je da su slabi izgledi da će se takvi "sivi labudovi" dogoditi (1:10.000), a loša da će klimatske promjene značajno povećati izglede da se oni dese.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije