Okolina

Škoti osmislili vještačka ostrva koja se bore protiv zagađenja

Škoti osmislili vještačka ostrva koja se bore protiv zagađenja
Škoti osmislili vještačka ostrva koja se bore protiv zagađenja

LONDON - Močvare su poznate po svojoj sposobnosti čišćenja vode: njihova gusta vegetacija hvata višak hranjivih tvari i teških zagađivača te pomažu u održavanju plovnih putova.

No, mnoge rijeke i jezera više nemaju močvara, budući da su one među prvim žrtvama planiranja regulacija ili isušivanja zemljišta.

Kako bi zamijenili nestale močvare, djelatnici škotske firme Biomatrix odlučili su se na izradu plutajućih postrojenja za pročišćavanje vode u obliku zelenih ostrva.

Ova ostrva kombininuju izgled tradicionalnih močvara uz implementaciju nekoliko segmenata novih tehnologija. Ovakva vještačka ostrva već su postavljena na nekoliko lokacija kao što su Finska, Kina i Filipini te uspješno čiste i održavaju ekosisteme lokalnih rijeka i jezera.

"Lokalne biljke koje ugrađujemo u naša plutajuća ostrva odabrane su zbog njihove prednosti u održavanju lokalne bioraznolikosti", kaže Ele Adams, koordinatorica operacija u Biomatrixu.

"Korijenje biljaka raste u vodu i razvija koristan vodeni biofilm koji čisti vodu i transformiše hranjive tvari i nečistoće".

Biofilm se sastoji od korisnih bakterija koje jedu organsko onečišćenje i filtriraju vodu, prenosi portal croenergo.eu.

Gotovo je jednako važna činjenica da ostrva izgledaju lijepo, potiču razvoj biljnog i životinjskog svijeta iznad i ispod površine, a mogu se koristiti i kao prostori za rekreaciju.

Biomatrix trenutno proizvodi 21 vrstu modularnih ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije