Okolina

Srbija dobija solarni park

Srbija dobija solarni park
Srbija dobija solarni park

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije i luksemburške kompanije "Sekurum ekviti partners Jurop" potpisali su danas u Beogradu memorandum o izgradnji solarnog parka snage 1.000 megavata u koji će biti uloženo oko dvije milijarde evra.

Memorandum su potpisali ministar životne sredine, rudarstva i prostoronog planiranja Srbije Oliver Dulić i članovi Upravnog odbora luksemburške kompanije Alesio Kolusi i Ivan Matejak, u prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića.

Dulić je rekao da je riječ o najvećem pojedinačnom solarnom parku na svijetu, snage 1.000 megavata, koji će se prostirati na 3.000 hektara na jugu Srbije i čija će izgradnja trajati tri do pet godiina.

On je dodao da će u gradnji učestvovati 2.500 do 3.000 ljudi, a kada park bude završen omogućiće zapošljavanje 500 do 600 visokoobrazovanih ljudi.

U slučaju da se u Srbiju preseli proizvodnja solarnih panele "Em-iks grupe" radna mjesta bi, kako je naglasio Dulić, dobilo još 1.000 ljudi.

Prema Dulićevim riječima, u ovoj investiciji država Srbija neće imati nikakve finansijske obaveze, a očekuje se da će u narednih 20 godina ostvariti prihod od poreza od oko 750 miliona evra.

Ivan Matejak istakao je da je kompanija "Sekurum ekviti partners Jurop" izabrala Srbiju jer ima veliku količinu sunčevog zračenja koja je za oko 40 odsto veća nego u drugim dijelovima jugoistočne Evrope i dodao da se još razmatra na kojoj će se tačno lokaciji u Srbiji graditi taj park.

On je napomenuo i da je Srbija izabrana jer ima ozbiljnu industrijsku istoriju, visokokvalifikovanu radnu snagu i spremnost za saradnju na svim nivoima vlasti, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije