Okolina

Srce tame: Pogledajte šta su snimili Rusi u misterioznoj rupi u Sibiru

Srce tame: Pogledajte šta su snimili Rusi u misterioznoj rupi u Sibiru
Srce tame: Pogledajte šta su snimili Rusi u misterioznoj rupi u Sibiru

Ruski Centar za arktička istraživanja i njegov direktor Vladimir Puškarev zabilježili su nevjerovatne fotografije unutrašnjosti ledenog kratera u Sibiru.

Na sibirskom poluostrvu Jamal formirao se ledeni krater koji je naveo naučnike na razmišljanje.

Vladimir Puškarev i njegov tim odlučili su da istraže uzrok nastanka ovog prirodnog fenomena, piše "Sajbirija tajms".

Ime Jamal inače znači "kraj svijeta", što dodatno simbolizuje pojavu ovog misterioznog kratera.

Stručnjaci se nose mišlju da su eksplozije gasa unutar Zemljine površine odgovorne za stvaranje ovog veličanstvenog kratera, nešto slično onim u Atlantskom okeanu, usljed kojih je nastao fenomen poznat pod imenom "Bermudski trougao", prenosi Blic.

Puškarev, lider ove naučne misije, izjavio je za "Sajbirijan tajms" da su uz pomoć alpinističke opreme uspjeli da se spuste u samo srce kratera.

"Planirali smo i više nego dugo, i sproveli sva moguća istraživanje prije nego što što smo se upustili u ovaj poduhvat. Sada naučnicima treba vremena da sračunaju i "razmrse" gomilu prikupljenih podataka."

Usko "grlo" ovog gratera duboko je oko 17 metara, ne računajući zemljani bedem na površini, nastao usljed otvaranja kratera, koji je visok nekoliko metara.

Na samom dnu nalazi se zamrznuto jezero, čija je dubina nepunih 11 metara, tvrde istraživači.

Istraživanje najdubljeg od tri do sada pronađena kratera u sjevernom Sibiru, okupilo je veliki broj priznatih naučnika iz svih dijelova Rusije.

Vrlo je moguće da su se ovakvi fenomeni pojavljivali i ranije, ali jednostavno nisu bili primjećeni. Puškarev kaže da je suviše rano za donošenje bilo kakvih zaključaka.

"Čuli smo za poređenje sa Bermudskim trouglom, ali smatram da je i suviše rano za takve vrste nagađanja. Imamo veliku količinu prikupljenih podataka, koje tek treba obraditi, i na osnovu kojih ćemo moći da znamo određene činjenice" kaže Puškarev, alpinista, spasilac i naučnik - istraživač.

"Još uvijek nismo svjesni šta se dešava nekoliko kilometara unutar Zemljine utrobe. To je jedna od najvećih tajni i misterija prirode, koju nije lako otkriti. Strpljenje je ključ svega, a kada dođemo do određenih saznanja, ne sumnjam da će ona biti revolucionarna", završio je predsjednik Ruskog Centra za arktička istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije