Okolina

Štetočine uništavaju stabla

Štetočine uništavaju stabla
Štetočine uništavaju stabla

BANJALUKA - Veliki broj četinarskih šuma na području BiH u posljednje dvije godine nastradao je zbog pojave štetnih insekata, tvrde stručnjaci.

Kažu da je sve veći procenat stabala koje ugrožava potkornjak, izražavajući zabrinutost za budućnost ovog prirodnog nasljeđa.

"Generalno, šume su u veoma lošem zdravstvenom stanju i u zadnje dvije do tri godine sve je više vrsta štetočina koje ih u velikoj mjeri uništavaju, što se vidi i na terenu i preko sušenja šuma, posebno četinara", kazao nam je Zoran Stanivuković, profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci, povodom Svjetskog dana šuma, koji je obilježen u petak širom planete.

Prema njegovim riječima, pored potkornjaka, konstatovali su na čitavom području BiH izuzetno jak napad gubara, što je, kako ističe, zabrinjavajuće.

Stanivuković dodaje da šume mogu biti zaštićene preventivno i represivno.

"Preventivno možete da spriječite pojavu eventualne štete, da preduhitrite određene prirodne procese. Represivnim mjerama šume možete zaštititi tako što štetočine uništavate primjenom bioloških sredstava, određenih atraktanata  u vidu klopki koje hvataju štetne instekte", pojasnio je on.

Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta u Sarajevu, kazao je da trenutno oko milion kubnih metara četinarske šume u BiH ugrožava potkornjak. "Sve je veći procent stabala koja se suše, jer nisu uspjela preživjeti sušne periode, a stotine hektara kvalitetne šume su progutali šumski požari",  rekao je Dautbašić.

Zaraza nije jedini razlog gubitka šuma. Samo prošle godine požar je progutao ogromne količine drvne mase.

Ni bespravnoj sječi šume se nije stalo u kraj. BiH je evropski rekorder po stepenu ilegalne sječe šume.

Nedavno istraživanje  ugledne francuske agencije France-Presse (AFP) pokazalo je da u BiH, koja ima više šume od evropskog prosjeka, svake godine stotine hiljada stabala bude ilegalno posječeno.

Prema podacima "Šuma RS", ukupna evidentirana šteta u prošloj godini iznosila je oko 2,26 miliona maraka.

"U oblasti zaštite šuma postignuti su značajni rezultati u smanjenju štete, čemu je bitan doprinos dala dobra saradnja s MUP-om RS, ali i pojačana kontrola čuvarskih službi 'Šuma', u kojoj su zaposlena 583 lugara", ranije su rekli iz "Šuma".

Povodom Svjetskog dana šuma Savez studenata Šumarskog fakulteta u petak je organizovao veliko pošumljavanje na lokalitetu Poljana u Ribniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije