Okolina

Stiže hladna zima s obiljem snijega

Stiže hladna zima s obiljem snijega
Stiže hladna zima s obiljem snijega

ZAGREB - Nakon tople zime 2013/14. u većem dijelu Evrope američki meteorološki portal Accuweather predviđa nešto sasvim drugačije u nadolazećoj godini.

Američki meteorološki portal Accuweather je, naime, objavio prognozu za zimu koju je potpisao meteorolog Erik Lester.

Gledajući zimu u cjelini, postojana anticiklona bi se zadržavala nad Skandinavijom većinom vremena. Zbog toga bi dijelovi sjeverne i istočne Evrope imali česte prodore hladnog kontinentalnog vazduha, a u Sredozemlju ne bi nedostajalo snažnih ciklona, posebno u drugom dijelu zime, javlja Crometeo.hr.

Česti prodori vrlo hladne kontinentalne vezdušne mase s područja Sibira prema zapadu rezultirali bi nižim temperaturama od prosjeka za područje Poljske, baltičkih zemalja, Ukrajine, Bjelorusije i Rusije.

Ovi hladni prodori povremeno bi dopirali prema jugu sve do Balkanskog poluostrva što bi, u kombinaciji sa sredozemnim ciklonama, donijelo snježniju zimu od prosjeka.

Više snijega od prosjeka očekuje se i od istoka Poljske do zapada Rusije, te Ukrajine. Povremeni prodori hladne vazdušne mase s istoka povremeno će stizati i do područja Njemačke tokom zime, no duža razdoblja hladnog vremena tamo se ne očekuju.

Za taj dio Evrope očekuju se temperature vazduha blizu višegodišnjeg prosjeka ili blago ispod.

Još jedno područje u Evropi za koje Accuweather predviđa više snijega od prosjeka je alpsko. Mnogo snijega ove zime se očekuje u Alpama, posebno austrijskim i švajcarskim.

Česte ciklone u Sredozemlju, u kombinaciji s hladnim kontinentalnim vazduhom, uzrokovaće obilne snježne oborine u planinama Iberskog poluostrva, Alpa i Balkanskog poluostrva.

Vrlo snažne oluje, kakve su zapadnu i sjevernu Europu često pogađale prošle zime, u nadolazećoj zimi ne bi trebale biti jake i učestale.

Za područje Irske, Velike Britanije i Francuske u početku su moguća razdoblja hladnijeg vremena, no u drugom dijelu zime očekivano jugozapadno visinsko strujanje donijelo bi više temperature vazduha od prosjeka.

Nakon rekordne kišne prošle zime u Britaniji, u ovoj se za taj dio Evrope predviđa manjak oborina. Bez obzira što se za područje cijele južne Evrope, što uključuje i BiH, očekuje više padavina od prosjeka, očekuju se temperature vazduha blizu višegodišnjeg prosjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije