Okolina

Sutra dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Sutra dan obrazovanja o zaštiti životne sredine
Foto: N.N. | Sutra dan obrazovanja o zaštiti životne sredine
Tanjug

BEOGRAD - U svijetu se sutra obilježava Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, koji je ustanovljen 1972. godine kada je u Stokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini.

Na konferenciji je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine, podsjeća Svjetska fondacija za zaštitu prirode (WWF)

Jedan od prioriteta WWF-a, od samog osnivanja, je obrazovanje o zaštiti prirode i životne sredine, što doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja na globalnom nivou, kao i nacionalne strategije o obrazovanju, navodi se u saopštenju.

WWF u Srbiji sprovodi edukativni program Akademija za prirodu, koja svake godine okuplja 10 škola iz pet zaštićenih područja (Nacionalnih parkova Tara, Ðerdap i Fruška gora, Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje i Predjela izuzetnih odlika Avala).

Učesnici Akademije tokom boravka u Istraživačkoj stanici Petnica kroz interaktivne radionice uče o značaju zaštićenih područja, ekološkom otisku, uticaju čovjeka na prirodu, ali o načinima učešća u zaštiti prirode.

Djeca koja danas polaze u školu odrastaće u svijetu veoma drugačijem od onog u kome mi danas živimo, kaže Sonja Bađura, koordinatorka obrazovnih programa WWF-a u Srbiji.

"Posljedice klimatskih promjena i prekomernog iskorišćavanja prirodnih resursa će se intenzivirati i stvoriće nove ekonomske, tehnološke i društvene potrebe. U Akademiji za prirodu želimo da djeci kroz boravak u prirodi, rad na terenu i u grupama, omogućimo da upoznaju prirodu koja ih okružuje. Da spoznaju da su njen nerazdvojivi dio, postanu odgovorni prema njoj i budu njeni ambasadori", navela je ona.

Tokom dvije godine, u rad Akademije uključeno je 20 škola iz 10 opština, i više od 300 učenika i nastavnika.

WWF takođe radi na razvijanju obrazovanih programa za posjetioce zaštićenih područja, prvenstveno za đake i studente, koji kroz avanturu u prirodi bolje upoznaju zaštićena područja u Srbiji, navodi se u saopštenju. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije