Okolina

Sutra dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Sutra dan obrazovanja o zaštiti životne sredine
Foto: N.N. | Sutra dan obrazovanja o zaštiti životne sredine
Tanjug

BEOGRAD - U svijetu se sutra obilježava Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, koji je ustanovljen 1972. godine kada je u Stokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini.

Na konferenciji je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima, globalnim i lokalnim, kako bi se svim građanima pružile informacije neophodne za njihovo aktivno učešće u očuvanju životne sredine, podsjeća Svjetska fondacija za zaštitu prirode (WWF)

Jedan od prioriteta WWF-a, od samog osnivanja, je obrazovanje o zaštiti prirode i životne sredine, što doprinosi ostvarivanju ciljeva održivog razvoja na globalnom nivou, kao i nacionalne strategije o obrazovanju, navodi se u saopštenju.

WWF u Srbiji sprovodi edukativni program Akademija za prirodu, koja svake godine okuplja 10 škola iz pet zaštićenih područja (Nacionalnih parkova Tara, Ðerdap i Fruška gora, Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje i Predjela izuzetnih odlika Avala).

Učesnici Akademije tokom boravka u Istraživačkoj stanici Petnica kroz interaktivne radionice uče o značaju zaštićenih područja, ekološkom otisku, uticaju čovjeka na prirodu, ali o načinima učešća u zaštiti prirode.

Djeca koja danas polaze u školu odrastaće u svijetu veoma drugačijem od onog u kome mi danas živimo, kaže Sonja Bađura, koordinatorka obrazovnih programa WWF-a u Srbiji.

"Posljedice klimatskih promjena i prekomernog iskorišćavanja prirodnih resursa će se intenzivirati i stvoriće nove ekonomske, tehnološke i društvene potrebe. U Akademiji za prirodu želimo da djeci kroz boravak u prirodi, rad na terenu i u grupama, omogućimo da upoznaju prirodu koja ih okružuje. Da spoznaju da su njen nerazdvojivi dio, postanu odgovorni prema njoj i budu njeni ambasadori", navela je ona.

Tokom dvije godine, u rad Akademije uključeno je 20 škola iz 10 opština, i više od 300 učenika i nastavnika.

WWF takođe radi na razvijanju obrazovanih programa za posjetioce zaštićenih područja, prvenstveno za đake i studente, koji kroz avanturu u prirodi bolje upoznaju zaštićena područja u Srbiji, navodi se u saopštenju. 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije