Okolina

"Svi na rijeku" za očuvanje Vrbasa

"Svi na rijeku" za očuvanje Vrbasa
"Svi na rijeku" za očuvanje Vrbasa

Nevladina organizacija Milenijum u saradnji sa Opštinom Srbac a uz finansijsku podršku UNDP BiH započela je realizaciju projekta pod nazivom "Svi na rijeku“.

Generalni cilj projekta je stvaranje uslova za održivo očuvanje životne sredine, prirodnog i kulturnog nasljeđa, tradicije i lokanih resursa u slivu rijeke Vrbas.

Jedna od osnovnih aktivnosti u okviru projekta jeste sadnja sadnica brzorastućeg drveća na obali rijeke Vrbas koja će se održati u narednom periodu.

U okviru ovog projekta će se održati i besplatna škola ribolova za djecu i mlade od 7 do 18 godina, kao i takmičenje u pecanju za djecu i mlade i ovim putem pozivaju se svi zainteresovani da se prijave na broj telefona 065/648-914 ili na e-mail adresu: [email protected].

Sve dodatne informacije o terminu i vremenu održavanja škole ribolova i takmičenja u pecanju objaviće se naknadno, kada se napravi konačan spisak učesnika.

U okviru ovog projekta, volonteri Milenijuma su nedavno dijelili promotivni materijal koji govori o zaštiti životne sredine a aktivnosti tog tipa će se nastaviti i u narednom periodu.

Krajem septembra u sali Skupštine opštine Srbac održana je javna rasprava na temu korištenja ušća Vrbasa u Savu. Javnoj raspravi su prisustvovali načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne djelatnosti Zoran Đurić, predsjednik Turističke organizacije Srbac, Radisava Šuščević, predsjednik Ronilačkog kluba "Žabac" Milorad Lepir, koordinator Lokalnog volonterskog servisa, Jelena Gužvić, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis", Marko Miholjčić, opštinski službenik Dragan Mačinković i predsjednik NVO "Milenijum“, Sanela Vidović.

Na javnoj raspravi su usaglašeni stavovi da opština Srbac treba u narednom periodu posvetiti pažnju zaštiti životne sredine, s akcentom na ušće Vrbasa u Savu. Jedan od ciljeva je pokušati revitalizirati degradiranu desnu obalu rijeke Vrbas u području oko ušća u rijeku i uređenje prirodnog pejzaža radi otvaranja grada ka obalama rijeka. Jedan od zaključaka je bio da se povećaju aktivnosti vezane za promociju dnevnog i vikend turizma u slivu rijeke Vrbas, sa akcentom na područje oko ušća Vrbasa u Savu, prenosi Srbac.rs.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije