Okolina

Svjetskim okeanima pluta 269 hiljada tona plastičnog otpada

Svjetskim okeanima pluta 269 hiljada tona plastičnog otpada
Svjetskim okeanima pluta 269 hiljada tona plastičnog otpada

LOS ANĐELES- Na površini mora, širom svijeta, nalazi se oko 269 hiljada tona plastičnog otpada - upozoravaju naučnici, koji su se bavili eko stanjem okeana.

Vrećice za kupovinu, flaše, igračke, četkice za zube, kante, obuća, kišobrani i mnoge druge stvari načinjene od plastike i sličnih materijala plutaju okeanima i ugrožavaju morski život.

U do sada najobimnijem istraživanju zagađenja okeana, naučnici su izveli 24 brodske ekspedicije istražujući sve okeane. Radi se, praktično, o "novom kontinetu" načinjenom od platičnog otpada.

"Ima mnogo više otpada nego što se mislilo na osnovu nedavnih procjena", navodi Markus Eriksen, jedan od direktora instituta u Los Anđelesu, koji se bavi problemom zagađenja okeana.

Prema njegovim riječima, "na površini okeana ima svega - to je kao velika samoposluga".

Eriksen naglašava da se 92 odsto plastike na moru nalazi u obliku "mikroplastike", malih komadića koji su nastali dugotrajnim raspadanjem većih plastičnih predmeta.

Stručnjaci su zadnjih godina više puta upozoravali da plastični otpad ugrožava brojne životinjske vrste, među kojima i morske ptice i sisavci, kao i sva druga živa bića koja zavise od ravnoteže okeanskog eko - sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije