Okolina

Tarantule napadaju ljude

Tarantule napadaju ljude
Tarantule napadaju ljude

MOSKVA - Stanovnike Južnog Urala napadaju otrovne tarantule - ujedi ogromnih "pauka- vukova" izazivaju otoke i snažnu bol.

Stanovnici ovog ruskog regiona su  u panici – tarantule su preplavile zemljišne parcele baštovana. Danju se kriju u rupama, a pred veče izlaze u "lov" i čak napadaju ljude.

Dok naučnici pokušavaju da odgonetnu neočekivanu najezdu, fotografije i video snimci "pauka- vukova"  redovno se pojavljuju u društvenim mrežama.

Tarantule vrste Lycosidae dostižu vrlo velike dimenzije. Nedavno je na jednom od dječjih igrališta malog uralskog grada Ozjorska uhvaćen "gigant" od deset centimentara.

Tarantule, u principu, uništavaju štetočine insekte, a sada su se neočekivano probile  daleko na sjever, pošto su  njihova tradicionalna staništa  stepe u Kazahstanu.

Čitava stvar je u klimi, smatraju naučnici. Uzrok kretanja pauka na Ural je sveopšte otopljenje.

Za poslednjih sto godina na Južnom Uralu tempo rasta temperature je bez presedana.  Za 30 godina južna fauna, uključujući i insekte, prodire sjevernije od svog uobičajenog areala. To se odnosi i na pauke.

U cijelom uralskom regionu svuda se primjećuje kretanje južne flore i faune prema sjeveru. Ovo se ne odnosi samo na pauke, već i na ribe i ptice, kao i na sitnije sisare.

Tu je i encefalitski krpelj. NJega u Hanti-Mansijskom okrugu ikad nije bilo, a sad se nalazi  tamo. Deverika, koja se u basenu Oba uopšte nije mogla sresti prije 25 godina, sad se nalazi na skoro 1000 km sjevernije u ovoj rijeci...

Što se pauka tiče, stanovnici Južnog Urala moraće  da se prilagode novim "susjedima".

Stručnjaci pozivaju na oprez: pauk je otrovan, ali još nije opasan po život ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije