Okolina

Temperatura porasla jedan stepen u odnosu na predindustrijsko doba

Temperatura porasla jedan stepen u odnosu na predindustrijsko doba
Temperatura porasla jedan stepen u odnosu na predindustrijsko doba

PARIZ - Nepunih mjesec dana prije konferencije o klimi u Parizu, britanski meteorološki institut je ocijenio da je temperatura na Zemlji porasla za jedan Celzijusov stepen u odnosu na predindustrijsko doba.

"Na bazi podataka prikupljanih od januara do septembra, program HadCRUT, koji su zajedno proveli Met Office i odjeljenje za istraživanje klime univerziteta East Anglia, pokazuje da je u 2015. prosječna temperatura na planeti za 1,02 stepena viša u odnosu na predindustrijsko doba, ili između 1850. i 1900", piše institut u saopštenju.

Dogovor koji se treba postići na konferenciji o klimi što se od 30. novembra do 11. decembra održava u Parizu, treba omogućiti da se porast temperature u svijetu zadrži ispod 2 stepena u odnosu na predindustrijsku eru.

"Vidjeli smo da je ove godine na Tihom okeanu nastao snažan El Ninjo koji je uticao na svjetske temperature", rekao je Stiven Belčer, direktor Met Office Hadley Centrea. "Slične pojave smo već imali, ali ovo je prvi put da dosežemo prag od 1 stepena. Jasno je da ljudski uticaj vodi našu današnju klimu u nepoznato."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije