Okolina

Topi se najveći glečer na Antarktiku

Topi se najveći glečer na Antarktiku
Topi se najveći glečer na Antarktiku

SIDNEJ - Najveći glečer na istoku Antarktika, čiji bi nestanak mogao da izazove povećanje nivoa mora za šest metara, počeo je da se topi usljed zagrijavanja okeana, upozorili su danas australijski naučnici.

Za glečer Toten, dug 120 kilometara i širok 30 kilometara, se dosad vjerovalo da se nalazi u zoni van domašaja toplih struja, gdje je led stabilan i zaštićen od temperaturnih promjena. 

Po povratku sa Antarktika, australijski istraživači su objelodanili da je voda oko glečera postala toplija i da bi glečer mogao da počne da se topi sa donje strane.

"Na osnovu satelitskih podataka smo znali da glečer gubi na masi, ali nismo znali zašto", izjavio je šef ekspedicije Stiv Rintul.

On je naveo da je temperatura vode oko glečera za 1,5 stepeni viša nego u ostalim zonama Južnog pola koje su obišli ovog ljeta.

"Činjenica da tople struje mogu da dopru do glečera govori nam da je istočni dio Antarktika potencijalno izloženiji uticaju globalnog zagrijavanja nego što smo mislili", rekao je Rintul.

Glečer Toten se svakako neće istopiti preko noći i izazvati brutalni porast nivoa mora, napomenuo je australijski istraživač, ali je istakao važnost najnovijih podataka za sagledavanje posljedica temperaturnih promjena okeana na ledeni pokrivač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije