Okolina

U Tihom okeanu ostrvo smeća veće od Teksasa

U Tihom okeanu ostrvo smeća veće od Teksasa
Foto: Ilustracija | U Tihom okeanu ostrvo smeća veće od Teksasa

Polugodišnja ekspedicija koju je vodio Čarls Mur u Tihom okeanu otkrila je stravične posljedice zagađenja okeana. Otkrili su 'ostrvo' smeća, koji se sastoji uglavnom od nerazgradive sitne plastike, koji je veći od površine Teksasa, a proteže se u širinu i dubinu.

Plastiku razbijenu na sitne komadiće teško je ukloniti iz okeana i zato predstavlja još veću opasnost.   

- Otkrili smo nevjeroatne količine smeća - rekao je Mur i dodao kako vjeruje da se plastično smeće u Tihom okeanu proteže na više od milion kvadratnih kilometara

Mur je počeo istraživati zagađenje okeana nakon što se kao kapetan jahte još 90-ih susreo s ogromnim količinama smeća u okeanu.  Morske struje oblikuju ova 'ostrva smeća', a Mur je s grupom volontera izdvajao uzorke kako bi ih mogli analizirati.

On kaže kako bi se otkriveno 'oostrvo' zapravo trebalo smatrati oblakom zbog sitne plastike od koje se sastoji, piše Daily Mail. 

Svake godine ljudi u okeane i ostale vode bace oko osam miliona tona plastike. Studenti s Nacionalnog Fakulteta umjetnosti u Vijetnamu Hong Yi-chen, Guo Yi-hui i Zheng Yu-di, osmislili su izložbu sladoleda od zagađene vode. Izložba je postala hit širom svijeta i nominovana je za nagradu Young Pin Design.   

 

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije