Okolina

U džunglama Hondurasa pronađen drevni izgubljeni grad

U džunglama Hondurasa pronađen drevni izgubljeni grad
U džunglama Hondurasa pronađen drevni izgubljeni grad

LONDON - Ostaci džunglom prekrivenog izgubljenog grada, koje su prije nekoliko vijekova napustili pripadnici misteriozne civilizacije i o kojem se pripovijedaju priče da je od zlata i naseljen "majmunolikom djecom", pronađeni su u kišnim šumama Hondurasa.

Tim američkih i arheologa iz Hondurasa, uz pomoć nekadašnjih pripadnika britanskih specijalnih snaga, tragao je za legendarnim "bijelim gradom" poznatim i kao "Grad boga Majmuna", koji golica maštu zapadnih avanturista još od 16. vijeka i vremena konkvistadora, piše "Telegraf".

Grad je bio dom nepoznatog naroda koji je živio prije hiljadu godina i potom nestao bez traga. Za razliku od Maja, o ovoj prekolumbovskoj kulturi se toliko malo zna da čak nema ni ime.

Otkriće grada objavljeno je u listu "Nacionalna geografija", koji je poslao novinara i fotografa na ekspediciju.

Arheolozi su proučavali i mapirali doline, planine i brežuljke u dubinama kišnih šuma Hondurasa u potrazi za piramidama i gradom, piše list.

Otkrili su i izvanrednu grupu kamenih skulptura koje su vijekovima ležale netaknute i dokumentovali ih, ali su ih ostavili u gradu. "Ovo pokazuje da i danas, u 21. vijeku, ima toliko toga što možemo da otkrijemo o našem svijetu", rekao je vođa tima arheolog Kristofer Fišer.

"Netaknuta prirodna nalazišta su jedinstvena i ako budu sačuvana i proučena kako treba, mogu da nam pruže mnogo podataka o ljudima koji su tu živjeli".

Grad se nalazi duboko u regionu Moskita, prostranoj i gotovo nenaseljenoj oblasti sa močvarama, rijekama i planinama. Arheolozi su uz pomoć bivših specijalaca helikopterom stigli do zone gdje su vjerovali da se nalazi grad, a potom nastavili pješke.

Oblast u kojoj je ovaj grad nalazi je na putu krijumčara droge. Ekspedicija je odredila okvirno mjesto gdje se nalazi grad na osnovu snimaka iz vazduha rađenih 2012. uz pomoć najsavremenije laserske tehnologije koja je omogućila mapiranje tla kroz gusto rastinje.

Pronađena su ceremonijalna sjedišta, izgravirane posude ukrašene zmijama i lešinarima.

Najupečatljivija je glava "čovjeka jaguara", šamana u transu za koju se vjeruje da potiče iz perioda 1000. do 1400. godine.

Teodor Morde, američki avanturista, najvjerovatnije je pronašao grad 1940. ali je preminuo, a da nije otkrio lokaciju. On je u svojim bilješkama opisao grad sa ogromnim božanstvom u obliku majmuna, a lokalna plemena pričala su o stanovnicima koji su pola djeca, a pola majmuni.

Tačnu lokaciju grada Fišer i njegov tim nisu željeli da otkriju iz straha da ne bude poharan, ali kažu da veću opasnost od pljačkaša predstavljaju rančeri koji krče šumu i stigli su na svega desetak kilometara od lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije