Okolina

U opasnosti budućnost najdugovječnije vrste drveta u SAD

U opasnosti budućnost najdugovječnije vrste drveta u SAD
Foto: National Geographic | U opasnosti budućnost najdugovječnije vrste drveta u SAD
N.N.

Čekinjasti bor, koji se ubraja u najdugovječnije organizme na Zemlji, gubi trku na vrhovima planina širom zapadnog dijela SAD, tako da se dovodi u pitanje budućnost te vrste, navode istražitelji.

Podstaknuta klimatskim promjenama, srodna vrsta ovom boru, vejmutski ili savitljivi bor (pinus flexibilis) pretiče svog čuvenog rođaka i pod povoljnijim temperaturama raste na uzvišicama koje je do sada zauzimao bor sa čekinjastim šišarkama, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Global Čejndž bajolodži (Global Change Biology).

Naučnici porede ove dvije vrste bora sa dva starca koji su usporenoj trci uz planinu koja traje više hiljada godina, a okidač startnog pištolja su klimatske promene.

"Savitljivi bor zauzima sve dobre položaje, to je uznemirujuće", rekao je istraživač Brajan Smiders sa univerziteta Kalifornija Dejvis, koji je vodio studiju. ; Čekinjasti bor može da živi 5.000 godina, što ga čini najdugovječnijim organizmom na planeti, navode naučnici.

Šume čekinjastih borova nalaze se u istočnoj Kaliforniji, Nevadi i Juti. Oni uspijevaju na golom krečnjačkom terenu koji nije pogodan za mnoge vrste drveća. Rastu na visokim visinama udarani vetrom i ekstremnim temperaturama.

Ti oštri klimatski uslovi oblikuju njihove iskrivljene i čvornovate grane. Da bi preživio duge sušne periode, dio drveta umre i odbaci dio svoje kore tako da izgleda mrtvo, izuzev malobrojnih zelenih borovih iglica koje ukazuju na život, navode istraživači.

Među najstarijim i najčuvenijim je Metuzalem, koji se nalazi na Belim planinama istočne Kalifornije.

Daleki rođak čekinjastog bora, savitljivi bor je takođe dugovječan, i može da živi 2.000 godina. Naučnici su naveli da savitljivi bor, koji obično raste na nižim terenima počinje da preskače čekinjasti bor i da zauzima i više dijelove planina.

Smiders je rekao da ne može da procijeni koliko čekinjastih borova postoje širom zapadnih SAD i da njima ne preti izumiranje, ali da bi mogli da budu potisnuti sa mesta gde su obično rasli hiljadama godina.

Studija o uticaju klimatskih promjena na ove dvije vrste bora može da se koristi za razumevanje kompleksnijih šuma, s nekoliko vrsta stabala koje se seku za drvnu građu, rekao je Smiders.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije