Okolina

U potoku pronašao poludragi kamen ahat

U potoku pronašao poludragi kamen ahat
U potoku pronašao poludragi kamen ahat

KRALJEVO - Pavle Todorović, geolog amater iz Kraljeva, sve do prije neki dan ni slutio nije da u njegovom kraju ima rijetkih dragulja, i to nadohvat ruke.

U jednom od planinskih potočića nadomak Kraljeva, kako tvrdi Todorović kao dobar poznavalac dragog i ostalog kamenja, pronašao je grumen poludragog ahata od stotinak kilograma.

On kaže da mještani prave objekte od njega i ne znajući da kamen vrijedi.

"U okolini Čačka pravili su od ahata štale, deo ispred njih ili put. Možda pojedini meštani i znaju o čemu se radi, ali ima ga dosta i niko ga ne eksploatiše", objašnjava Todorović za Tanjug.

Od ovog kamena će, kaže Todorović, najprije da izdvoji jalovinu, a onda da obradi komade čistog ahata i smjesti u svoju zbirku plemenitih minerala.

Ostatak će možda ponuditi i na prodaju, juvelirima za izradu nakita ili drugim zainteresovanim kupcima.

"Nuđeno je, koliko znam, Izraelcima da ga eksploatišu. Vidim da Slovenci nude po 50 evra za kilogram, a ovaj kamen ima stotinak kilograma, što bi bilo oko 5.000 evra", priča Todorović.

Pavle Todorović sve ozbiljnije razmišlja i da pokrene sopstveni biznis zasnovan na pronalaženju i eksploataciji nalazišta dragog kamenja.

Padine Kopaonika, Goča, Stolova, pa i dolina Ibra sve do Mataruške Banje, bogate su dragim kamenjem poput opala, ahata, ametista, jaspisa, kalcedona i drugih, ali i "građevinskog" kamenja poput mermera, kvarca ili peščara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije