Okolina

U trezor sudnjeg dana stiglo sjeme iz BiH

U trezor sudnjeg dana stiglo sjeme iz BiH
U trezor sudnjeg dana stiglo sjeme iz BiH

U trezoru sudnjeg dana, savremenoj "Nojevoj barci" na Arktiku, u kojoj se već devet godina prikupljaju uzorci sjemena biljaka iz cijelog svijeta, još nema ničeg iz Srbije.

U norvešku kapsulu, koja će zaštititi bioraznolikost Zemlje u slučaju globalne kataklizme, nedavno su stigle i sjemenke iz Bosne i Hercegovine. A kako stvari stoje, naših vrsta tamo neće biti barem još deceniju.

- Arktički trezor "Svalbard", ogromna je globalna banka gena, u kojoj je skladišteno nekoliko miliona sjemenki biljaka iz cijelog svijeta - kaže Violeta Anđelković, šef banke gena iz Instituta za kukuruz u Beogradu. - Već neko vrijeme, i mi razmatramo ideju da pošaljemo neke materijale iz naše banke gena u Zemun polju, gdje imamo oko 6.000 uzoraka kukuruza iz cijelog svijeta, od čega 2.200 iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika. Smatramo da bi to trebalo da bude urađeno na nivou države, a vrlo rado ćemo se odazvati, kada to pitanje bude pokrenuto.

Po riječima Maje Ječmenice, šefa Fitosanitarne laboratorije sa Bankom biljnih gena Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, slanje naših uzoraka u trezor "Svalbard" svakako je vrhunski završni cilj ove ustanove. Ali, ima još mnogo posla prije toga.

- Mi iz Srbije treba da pošaljemo naše najdragocenije uzorke, ono što je za našu proizvodnju najkorisnije, a broj uzoraka nije ograničen - objašnjava Ječmenica. - Da bismo to uradili, potrebno je da najpre obezbedimo "duplikat" trenutne baze koju imamo, pa da potom napravimo i treću "kopiju" koja bi otišla u Norvešku. Ovo što čuvamo u Banci u Batajnici nacionalno je blago, baza gena gajenih biljnih kultura biljaka za hranu i poljoprivredu. Koliko je to ozbiljan posao, pokazuje podatak da nam je za svaku od 250 biljnih vrsta neophodan stručnjak, zadužen samo za nju.

Ispod leda čuvaju vrste iz 100 zemalja

U globalnom trezoru, čija je izgradnja koštala oko pet miliona funti, čuvaju se vrste iz više od 100 zemalja. Dizajniran je da može da preživi globalnu kataklizmu, nuklearni rat, udar asteroida i ekstremne vremenske neprilike. Nalazi se ispod leda i duboko u planini, pa sjemenke smještene unutra mogu preživjeti i bez klimatizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije