Okolina

UG “Zelena rijeka” Konjic organizovalo drugu “Neretva MEDIA Regatu”

UG “Zelena rijeka” Konjic organizovalo drugu “Neretva MEDIA Regatu”
UG “Zelena rijeka” Konjic organizovalo drugu “Neretva MEDIA Regatu”

KONJIC - Udruženje građana “Zelena rijeka” iz Konjica, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, opštine Konjic, Turističke zajednice HNK - HNŽ, Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika "Konjic" te Razvojne agencije "Prvi korak" organizovalo je drugu “Neretva MEDIA Regatu” koja je održana u Konjicu, na prelijepoj rijeci Neretvi, 2. i 3. juna 2017. godine.

Konačni cilj održavanja “Neretva MEDIA Regate” jeste očuvanje prirodnih ljepota konjičke regije, promocija Konjica kao destinacije, te upotreba skupljenih sredstava u svrhe poribljavanja rijeke Neretve.

“Neretva MEDIA Regata” je odgovor udruženja na potrebe zaštite ovog prirodnog područja i ponovno poribljavanje domaćim vrstama ribe koje su skoro istrijebljene iz rijeke Neretve. 

Održavanje “Neretva MEDIA Regate” će skrenuti pažnju javnosti na trenutno stanje rijeke, aktivnosti koje se dešavaju na ovom području, te eventualna poboljšanja u zaštiti flore i faune.

Učesnici ovog takmičenja bili su predstavnici tridesetak medija sa prostora BiH, koji su se takmičili u rafting spustu niz rijeku Neretvu.

Zadatak takmičara bio je da što prije završe spust, na relaciji od Džajića buka do Stare ćuprije u Konjicu, nakon čega je upriličen svečani ručak i dodjela nagrada.

Svakim čamcem upravljala posada od šest članova (po dva predstavnika iz tri različita medija) sa profesionalnim skiperom, koji su svoj posao odradili onako kako i doliči profesionalcima.

Udruženje građana “Zelena rijeka” Konjic osnovano je 2011. godine sa namjerom obavljanja aktivnosti na poljima zaštite životne sredine, naročito vodenih površina ove regije. Udruženje aktivno radi na održanju prirodne ravnoteže flore i faune na području toka rijeke Neretve, Boračkog jezera, Jablaničkog jezera kao i planinskih dijelova opštine Konjic.

Za više informacija o samom događaju i udruženju posjetite stranicu www.zelenarijeka.ba.

Foto: Nejla Ramović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije