Okolina

Uginuo Usamljeni Džordž

Uginuo Usamljeni Džordž
Uginuo Usamljeni Džordž

KITO - Džinovska kornjača Usamljeni Džordž, koju su neuspješni pokušaji da dobije potomstvo načinili simbolom vrsta koje nestaju, uginula je u nedjelju, saopštila je uprava Nacionalnog parka Galapagos u Ekvadoru.

Usamljeni Džordž bio je posljednji primjerak podvrste kornjača sa ostrva Pinta u arhipelagu Galapagos i neka vrsta ambasadora ekvadorskih ostrva čija je jedinstvena flora i fauna inspirisala ideje Čarlsa Darvina o evoluciji.

Nije poznato koliko je godina imala kornjača, a naučnici vjeruju da je Usamljeni Džordž bio stogodišnjak, što nije predug životni vijek za džinovske kornjače, koje mogu da žive znatno duže od vijeka. Naučnici su očekivali da će živjeti još najmanje nekoliko decenija.

Različite ženke nabavljane su za Usamljenog Džordža pošto je 1972. pronađen, ali pokušaji produženja njegove vrste nisu urodili plodom.

Živio je u centru za uzgoj na ostrvu Santa Kruz, a u nedjelju ujutru pronašao ga je višegodišnji čuvar Fausto Ljerena, piše u saopštenju nacionalnog parka.

Ekvador je ostrva Galapagos proglasio ugroženom zonom. Na tim vulkanskim ostrvima danas živi oko 20.000 džinovskih kornjača različitih podvrsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije