Okolina

Upozorenje Kantonalnog tužilaštva Tuzla: GIKIL godinu i po radi bez ekološke dozvole

Upozorenje Kantonalnog tužilaštva Tuzla: GIKIL godinu i po radi bez ekološke dozvole
Foto: N.N. | Upozorenje Kantonalnog tužilaštva Tuzla: GIKIL godinu i po radi bez ekološke dozvole

TUZLA - "Global ispat koksna industrija Lukavac" (GIKIL) godinu i pol radi bez okolinske dozvole, upozoreno je na konferenciji za novinare Kantonalnog Tužilaštva Tuzla.

Takođe su upozorili da u Tuzlanskom kantonu ima industrijskih postrojenja koja su "atomska bomba" te da je vrijeme da nadležne institucije počnu reagovati.

Početkom godine ovo tužilaštvo formiralo je istražni tim, koji je počeo provjere više zagađivača u TK te kriminal i korupciju u njima.

Od svih je odstupao GIKIL, a zašto, pokazalo je curenje katranske vode krajem maja te eksplozija razdvajača katrana prošle sedmice, kada su povrijeđena tri radnika. Tužitelji su izašli na teren i u fabrici zatekli, kako kažu, veoma loše stanje.

"Vidjeli smo veoma dotrajalu opremu i radnike koji su minimalno ili nikako zaštićeni. Katran se može vidjeti na svakom mjestu. To je sve u principu nezaštićeno, sve je dosta zapušteno. U čitavom kompleksu je jak i neugodan miris tih supstanci koje smo zatekli u rijeci Spreči nizvodno", rekla je Jasmina Mujezinović, šefica tima istražitelja.

Ova firma dobila je okolinsku dozvolu 2012. uz predočeni plan, koji je obećavao brojna ulaganja, do kojih nije došlo. Dozvola je istekla prošle godine i GIKIL sada faktički radi bez okolinske dozvole jer Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije donijelo odluku o produžavanju.

"GIKIL je preuzeo obavezu da uloži u održavanje za pet godina 111 miliona KM. Kada bi GIKIL-u vjerovali na riječ, nije uložena ni petina. Nakon isteka dozvole Federalno ministarstvo okoliša i turizma formiralo je stručno tijelo, koje je dalo negativno mišljenje za obnovu okolišne dozvole. Ta je odluka vraćena na ponovno odlučivanje i opet je odgovor bio negativan. Godinu i po nema odluke Ministarstva iako postoji mišljenje struke da nema uvjeta za produženje okolišne dozvole", rekao je Tomislav Ljubić, glavni kantonalni tužilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije