Okolina

Upozorenje stručnjaka: Svjetska baština na udaru klimatskih promjena

Upozorenje stručnjaka: Svjetska baština na udaru klimatskih promjena
Upozorenje stručnjaka: Svjetska baština na udaru klimatskih promjena

Stručnjaci upozoravaju da je svjetska baština na udaru klimatskih promjena, a u opasnosti su Venecija, Kip slobode u Njujorku, Stounhendž...

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija za okolinu koja je objavljena prije nekoliko dana, klimatske promjene prijete baštini koja je na UNESCO listi.

Kako tvrde stručnjaci, Stounhendž bi mogla da nagrize erozija zbog ekstremnih vremenskih uslova, a Venecija će usljed podizanja nivoa Jadranskog mora polako završiti pod vodom i nestati u svojim kanalima.

Ista stvar mogla bi da se dogodi i Kipu slobode u Njujorku.

U ovom izvještaju prvobitno se našla i Australija, ali je nakon toga australijska vlada zatražila da se uklone iz izvještaja zbog zabrinutosti da bi takve informacije loše uticale na njihovu turističku industriju.

Podaci koje su UN iznijele u saradnji s naučnicima za klimatske promjene, zvuče zastrašujuće poput scenarija holivudskih filmova o prirodnim katastrofama.

Kako je navedeno u izveštaju, klimatskim promjenama je već ugrožen 31 lokalitet u 29 zemalja širom planete.

Uticaj klimatskih promena već se oseća na Uskršnjim ostrvima i nacionalnom parku Jelouston.

Adam Markam, stručnjak za klimatske promjene i životnu sredinu koji je učestvovao i izradi ovog izvještaja, ističe da će na svjetsku baštinu najviše uticati porast nivoa mora, snažne oluje, kao i požari, međutim, navodi i da ih je ipak moguće zaštiti, prenosi Njujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije