Okolina

Večeras u 20.30 gašenje svjetala "Sat za našu planetu"

Večeras u 20.30 gašenje svjetala "Sat za našu planetu"
Večeras u 20.30 gašenje svjetala "Sat za našu planetu"

BEOGRAD - Srbija će se pridružiti večeras globlanoj akciji "Sat za našu planetu", koju već godinama organizuje Svjetski fond za prirodu, kako bi se isključivanjem svjetala na jedan sat skenula pažnja na klimatske promjene i prekomjerno trošenje organičenih prirodnih resursa.

U Beogradu će se akcija održati na Trgu Republike, gdje će pored gašenja svjetala, nastupiti i dječiji hor "Kolibri", a biće organizovana i izložba u mraku sa biciklističkom postavkom, kao i spora trka za bicikliste.

U gradovima Srbije i širom svijeta u 24 vremenske zone biće isključena svjetla na jedan sat u javnim institucijama, poslovnim zgradama i znamenitim građevinama.

Mnoga preduzeća, banke, medijske kuće, kao i druge institucije pridružiće se akciji isključivanjem dekorativne rasvjete i svjetala na svojim zgradama.

Ova najveća volonterska akcija u Srbiji se održava sedmi put, a deveti put u svijetu i uključuje više stotina miliona širom planete.

Riječ je o globalnoj kampanji u kojoj učestvuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da je moguće nešto preduzeti po pitanju ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

Prošlogodišnja akcije je po broju učesnika nadmašila dosadašnje rekorde, a obilježena je u 160 zemalja u više od 7.000 gradova.

Akciju u Srbiji ove godine podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, gradske uprave Beograda i Novog Sada, kao i brojne organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije