Okolina

Velika pobjeda za Dinarski luk

Velika pobjeda za Dinarski luk
Velika pobjeda za Dinarski luk

SARAJEVO - Zvaničnim usvajanjem dokumenta "Big Win for Dinaric Arc" (Velika pobjeda za Dinarski luk), Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija prihvatili su danas u Budvi obavezu daljnjeg zajedničkog rada na unapeđivanju zaštićenih područja.

Riječ je od dokumentu na kojem su udruženim snagama mjesecima radili World Wide Fund for Nature (WWF), Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore i Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN).

Današnji događaj, koji je uz ministre i predstavnike nadležnih ministarstava iz regije u Budvi okupio i predstavnike Evropske komisije, predvođene povjerenikom za okoliš Janezom Potočnikom, službena je potvrda da zemlje Dinarskog luka rade na osnaživanju saradnje na području zaštite prirode i održivog razvoja.

Osnivanje trilateralnih prekograničnih područja između Albanije, Crne Gore, Kosova i Makedonije, kao i prva morska zaštićena područja u Crnoj Gori, tek su neke od tačaka navedenih na današnjoj svečanosti nazvanoj "Big Win for Dinaric Arc" .

Generalni direktor WWF-a Jim Leape rekao je tim povodom da regiju Dinarskog luka krasi bogatstvo prirodnog kapitala i da ju je WWF identificirao kao mjesto od globalne važnosti za biološku raznolikost.

- WWF čestita svim uključenim vladama na njihovom odabiru dugoročnih ciljeva povezanih s održivim razvojem umjesto opredjeljivanja za kratkoročne ekonomske koristi - istakao je Leape.

Ministarstva su se obavezala da će u narednih pet godina zajedno raditi na jačanju procesa planiranja u zaštiti prirode, te procijeniti ekonomsku vrijednost svog prirodnog bogatstva, uključivanjem ciljeva zaštite prirode u planove za ekonomski razvoj za ribarstvo, šumarstvo, poljoprivredu, energiju, prostorno planiranje i međusektorsku saradnju.

Jedan od ciljeva je i pronaći model za održivo finansiranje zaštićenih područja u regiji, što uključuje i planove za izgradnju održivog turizma u tim područjima u narednih pet godina.

Direktor IUCN Programskog ureda za jugoistočnu Evropu Boris Erg izjavio je da priroda ne poznaje nacionalne granice i da je cilj IUCN-a da isti princip prate planovi zaštite prirode i razvoj politika u regiji.

- U tom smislu, ovaj događaj je značajan korak ka jačanju institucionalne saradnje i stvaranju regionalne platforme koja će pomoći usuglašavanju standarda u zaštiti prirode. Jačanje regionalne saradnje nadležnih institucija temelj je dugoročne zaštite živog svijeta i održivog korištenja prirodnih resursa - naglasio je Erg.

Dinarski luk je vodom najbogatije područje na Mediteranu te "krije" najveću evropsku prašumu i zdrave populacije velikih zvijeri poput medvjeda, risa ili vuka.

Regija se ponosi drugim najdubljim kanjonom na svijetu, a dom je i za više od 5.000 jedinstvenih vrsta.

"Big Win for Dinaric Arc" nastavak je dogovora postignutog 2008. između šest zemalja, a od tada je ispunjeno više od 80 posto dogovora unutar svake zemlje, saopšteno je iz WWF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije