Okolina

Veliki koralni greben krio veliko iznenađenje

Veliki koralni greben krio veliko iznenađenje
Veliki koralni greben krio veliko iznenađenje

Naučnici u Australiji su otkrili džinovski koralni greben površine 6.000 kvadratnih kilometara ispod Velikog koralnog grebena.

Pomoću tehnologije laserskog mapiranja, poznate kao Lidar, napravljena je detaljna karta skrivenog grebena, za koji su istraživači već decenijama bili ubijeđeni da postoji, ali nisu mogli da dokažu.

„Znali smo za ove geološke strukture u sjevernom dijelu Velikog koralnog grebena još od sedamdesetih i osamdesetih godina, ali nikada nismo mogli da otkrijemo njihove tačne dimenzije, oblik i tačnu veličinu. Otkriće nas je sve oduševilo“, rekao je Robin Biman sa Univerziteta –’Džejms Kuk’.

Naučnici sa pomenutog univerziteta zajedno sa kolegama sa Univerziteta za tehnologiju iz Kvinslenda i Sidnejskog univerziteta učestvovali su u istraživanju.

„Do sada smo kartirali više od 6.000 kvadratnih kilometara. Tri puta više nego što smo ranije pretpostavljali“, istakao je Mardi Maknil sa Univerziteta za tehnologiju iz Kvinslenda.

Dobar pokazatelj veličine otkrića jeste činjenica da novi greben sadrži džinovske kružne prirodne nasipe 300 metara u prečniku i 30 metara duboke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije