Okolina

Veliki rezervoari vode ispod Afrike

Veliki rezervoari vode ispod Afrike
Veliki rezervoari vode ispod Afrike

LONDON - Naučnici tvrde da se ispod izuzetno sušnog afričkog kontinenta nalaze veliki rezervoari podzemnih voda, čiji je ukupan kapacitet sto puta veći od količine vode na površini.

Ovaj tim je sada izradio najdetaljniju mapu kapaciteta i potencijala ovog skrivenog resursa, prenosi BBC.

Širom Afrike više od 300 miliona ljudi nema pristup čistoj pijaćoj vodi.

Potreba za vodom će značajno porasti u predstojećim decenijama, usljed rasta populacije i potrebe za navodnjavanjem usjeva.

U Africi se samo pet odsto obradivog zemljišta navodnjava.

Sada su stručnjaci "Britanskog geološkog instituta" (BGS) i Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) po prvi put uspjeli da izrade analizu čitavog kontinenta u potrazi za podzemnim vodama.

"Najveći rezervoar podzemnih voda nalazi se u sjevernoj Africi, u velikim sedimentarnim basenima, u Libiji, Alžiru i Čadu," rekla je Helen Bonsor iz BGS, jedan od autora ovog dokumenta.

Zbog velikih klimatskih promjena koje su tokom vijekova pretvorile Saharu u pustinju, mnogi podzemni rezervoari vode su se posljednji put napunili prije više od 5.000 godina.

Prema riječima istraživača, nove mape pokazuju da mnoge zemlje koje su trenutno ocijenjene kao "siromašne vodom" posjeduju značajne rezerve podzemnih voda.

Naučnici su, međutim, oprezni u vezi sa najboljim načinom za pristup ovim skrivenim resursima.

''Ne bi trebalo postavljati velike bušotine bez potpunog razumijevanja o lokalnom stanju podzemnih voda. Manje bušotine za dostavljanje vode ruralnim područjima bi bile puno uspješnije'', rekao je za BBC Alan MekDonald, vođa istraživanja.

Budući da se mnogi rezervoari ne pune zbog manjka padavina, naučnici su zabrinuti da bi veliki rezervoari sa vodom veoma brzo mogli biti iscrpljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije