Okolina

Vodena žetva iz magle

Vodena žetva iz magle
Vodena žetva iz magle

U Kiserianu, selu udaljenom 30 kilometara od Najrobija, glavnog grada Kenije, stočari u sušnom periodu prelaze velike udaljenosti u potrazi za vodom i hranom za stoku.

Entoni Parki, koji brine i organizuje zajednicu stočara, kaže da nedostatak vode predstavlja najveći problem.

"Imamo puno problema jer naš život zavisi od stada. Kada nastane period suše naša stoka umire, a u Kaido oblasti u kojoj živimo, suše su redovna pojava. Sa klimatskim promjenama sušni periodi su još duži", kaže on za Glas Amerike.

Međutim za taj problem sada postoji rješenje. Profesorka Banki Mati sa Univerziteta za poljoprivredu i tehnologiju "Jomo Kenijata" konstruisala je, prošle godine, spravu za hvatanje sitnih kapljica magle.

Hvatanje magle se vrši pomoću visoke mreže razapete između dva stuba. Nešto poput mreže za odbojku. Mreža je napravljena od poliolefinskog materijala, tj. vrlo jeftine i pristupačne plastike pogodne za hvatanje kapljica vode iz magle. Kapljice potom klize kroz crijevo do posude u kojoj se sakuplja voda za piće.

"Magla je ustvari voda. Ali malo ljudi kondenzovanu vodenu paru, koja u vidu malih čestica lebdi iznad tla, tretira kao vodu. Sakupljamo kapljice vode iz magle koja nastupa poslije kišne sezone. I umjesto da ta voda iz magle ispari možemo da je skupimo. Sstim uređajima možemo da skupljamo i kišnicu", kaže Mati.

Danijel Lotuno je u aprilu na svjojoj farmi instalirao kolektor za maglu. On kaže da ni jednog trenutka nije zažalio što ga je platio 850 dolara.

"Sada, kada je magla ili pada kiša uvijek uspijemo da sakupimo vodu. Tokom sušnih perioda ne moramo više toliko da brinemo jer zahvaljujući kolektoru, uvijek imamo zaliha vod", tvrdi on.

A za porodicu Lotuno i druge žitelje mesta Kiserijan, skupljanje vode ovom revolucionarnom napravom je unijelo ogromne promjene u dnevnu rutinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije