Okolina

Za spas Amazonije "demonstriralo" 500.000 mrava (VIDEO)

Za spas Amazonije "demonstriralo" 500.000 mrava (VIDEO)
Za spas Amazonije "demonstriralo" 500.000 mrava (VIDEO)

KELN - Oko 500.000 mrava je u Njemačkoj, u organizaciji Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF), demonstriralo za spas Amazonske šume čiji opstanak ugrožava sve intenzivnija ekonomska aktivnost.

Ovaj mali, ali veoma impresivni protest održan je u utorak u zoološkom vrtu u Kelnu gdje je "defilovalo" pola miliona insekata koji su, umjesto plakata, nosili listove na kojima je pisalo "Spasimo Amazoniju", "Merkelova, upomoć!" i "Solidarnost".

U povorci su bili južnoamerički mravi sjekači lišća, poznati pod imenom Atta, koji žive u tropskim oblastima, posebno u Amazonskoj šumi.

Mravljim protestom WWF je želio da upozori na plan brazilske vlade da dozvoli privrednu eksploataciju dijelova sadašnjih prirodnih rezervata.

Cilj nevladine organizacije je bio da senzibilizuje njemačku javnost pred sutrašnji susret njemačke kancelarke Angele Merkel sa predsjednicom Brazila Dilmom Rusef.

"Njemačka vlada mora da iskoristi taj susret kako bi podstakla kolektivne napore u korist zaštite amazonske tropske šume", izjavio je Kristof Hajnrih, predstavnik WWF za Njemačku.

Brojni naučnici upozoravaju da je zdravstveno stanje Amazonske šume alarmantno. Nedavna studija, objavljena u časopisu Nature, otkrila je da Amazonska šuma absorbuje dva puta manje CO2 nego prije 25 godina, što prijeti da još više pogorša posljedice planetarnog zagrijevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije