Okolina

Za spas velikog koralnog grebena potrebno deset milijardi dolara

Za spas velikog koralnog grebena potrebno deset milijardi dolara
Za spas velikog koralnog grebena potrebno deset milijardi dolara

Australijska vlada mora da uloži milijardu dolara godišnje tokom perioda od deset godina kako bi smanjila zagađenje vode i spasila Veliki koralni greben od klimatskih promjena.

Detaljni izveštaj i proučavanje, objavljeno u časopisu Esturine, Coastal and Shelf Science, utvrdio je masovno odumiranje živih bića na grebenu, ističući kao glavnog krivca zagađenje iz poljoprivrednih i urbanih sredina, kao i efekte ribolova i klimatskih promjena.

Autor izvještaja, Džon Brodi sa Univerziteta Džejms Kuk, označio je trenutno izdvajanje za greben potpuno neadekvatnim, prenosi Gardijan.

„Ovo je posljednja šansa, Trenutna sredstva koja se ulažu za konzervaciju grebena su potpuno neadekvatna. Ili ćete uraditi kako treba ili ćete odustati od grebena. Toliko je loše stanje“, naveo je Brodi.

Sa kolegom Ričardom Pirsonom analizirao je trenutne planove za spasavanje grebena i ocijenio štetu i napravio detaljnu procjenu koliko bi sredstava trebalo uložiti da bi jedinstveni ekosistem imao šansu da se izbori sa svim izazovima.

Deset milijardi dolara bi tokom perioda od deset godina moralo da bude uloženo kako bi se kvalitet vode poboljšao dovoljno da bi ponovo mogao da podrži život, ali i izdrži uticaj klimatskih promjena.

Klimatske promjene imaju dramatičan efekat na greben, a toplija voda okeana uzrokovala je izbjeljivanje 93 odsto Velikog koralnog grebena ove godine, što je najgore izbjeljivanje ikada zabilježeno. Tome treba dodati da se izbjeljivanje na velikim površinama prije 1998. godine nikada nije dešavalo.

Sposobnost oporavka korala od izbjeljivanja potpuno je sputana zbog zagađivanja vode, uzrokovanog obližnjim obimnim čišćenjem terena, kao i odlivanja đubriva i pesticida u okean.

Ribarstvo takođe nanosi štetu zbog dodatnog smanjivanja broja života u delikatnom ekosistemu, koji je potreban da bi mogao da podrži zdrav koral.

„Znamo da je to mnogo novca, ali alternativa je da jednostavno odustanemo od grebena. Znamo kako ovo da izvedemo. U stvari, trenutno trošimo vrlo malo novca i imamo opipljive rezultate. Samo nam treba mnogo više novca“, istakao je Brodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije