Okolina

Zabrana za vozila starija od 15 godina u Nju Delhiju

 Zabrana za vozila starija od 15 godina u Nju Delhiju
Zabrana za vozila starija od 15 godina u Nju Delhiju

NJU DELHI - Sud u Indiji zabranio je upotrebu svih vozila starijih od 15 godina na ulicama Nju Delhija, u pokušaju da se smanji zagađenost vazduha koja je u tom gradu najveća u svijetu, kako je pokazala studija Svjetske zdravstvene organizacije.

Presuda će pogoditi vlasnike oko trećine od ukupno 8,4 miliona motora, kamiona, automobila i rikši na motorni pogon, procjenjuju zvaničnici indijskog Ministarstva saobraćaja, a prenosi Rojters.

Brojni gradovi širom svijeta uveli su zabrane za stara vozila na putevima u cilju borbe sa zagađenjem vazduha. Meksiko siti je ove godine zabranio vožnju starih vozila subotom, a Francuska je u martu na kraći period uvela najdrastičnija ograničenja u poslednjih 20 godina.

"Neosporno je da je zagađenost vazduha u Nju Delhiju iz dana u dan sve veća, a štetni gasovi koje ispuštaju automobili čine oko tri četvrtine zagađenja vazduha u prestonici", navodi se u presudi Nacionalnog zelenog tribunala.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije sprovedena u 1.600 gradova svijeta pokazala je da je vazduh u indijskoj prestonici najzagađeniji u svijetu. Indija je, međutim, odbacila izvještaj.

Nova zabrana ne uključuje podsticaje za zamjenu starih vozila za nova, ali bi mogla da podstakne prodaju Marutija Suzukija i Tata motorsa, budući da na Nju Delhi otpada 17 odsto ukupne prodaje novih vozila u Indiji, navodi analitičar Punet Gupta.

U Rusiji je prodaja Lade porasla dijelom zahvaljujući državnoj šemi podsticaja za kupovinu novih vozila uz predaju starih.

Kritičari indijske presude navode da ona neće mnogo doprinjeti smanjenju zagađenja u gradu gdje se svakog dana na ulicama pojavi 1.500 novih vozila. Veliki zagađivači postoje u različitim starosnim kategorijama vozila, ne samo među starim automobilima", navodi Anumita Rojčovduri iz Centra za nauku i ekologiju u Nju Delhiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije