Okolina

Zagađeni vazduh godinama čeka lijek

Zagađeni vazduh godinama čeka lijek
Foto: Nedžad Uglješa | Zagađeni vazduh godinama čeka lijek

SARAJEVO - U nekoliko gradova u Federaciji BiH zadnjih dana zabilježen je porast zračnih polutanata, naročito koncentracije lebdećih čestica, koje su opasne po zdravlje stanovništva, a najkritičnije je u Sarajevu.

Osim Sarajeva, a kako navodi Zavod za javno zdravstvo FBiH, koncentracija lebdećih čestica zabilježena je i u Zenici, Tuzli, Lukavcu i Kaknju. Kako navode u ovom zavodu, lebdeće čestice prečnika 10 mikrometara, a naročito one prečnika 2,5 mikrometara, predstavljaju posebnu opasnost po zdravlje stanovništva, jer mogu doprijeti duboko u pluća. Najviše su ugroženi srčani i plućni bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe, ali i zdrave osobe koje dugo borave na otvorenom prostoru.

"Da aerozagađenje nepovoljno utiče na zdravlje ljudi, potvrđuje i činjenica da se u zimskom periodu zbog veće koncentracije štetnih čestica i gasova u vazduhu ljekarima obraća povećan broj pacijenata sa smetnjama vezanim za respiratorni i kardiovaskularni sistem. Naročito je povećan broj akutnih infekcija gornjih i donjih dijelova respiratornog sistema", navode u Zavodu.

Inače, u Sarajevu je indeks kvaliteta zraka juče bio 368 i okarakterisan je kao opasan, zbog čega se Sarajlije, kako ističu, guše. Ponavljaju da se ista priča dešava iz godine u godinu te od vlasti očekuju konkretna rješenja.

Zagađeni zrak uključio je alarm i kod čelnih ljudi pa će tako danas o tome raspravljati i poslanici Skupštine Kantona Sarajevo. Klub SDA na današnjoj hitnoj sjednici ponudiće akcioni plan, koji predviđa niz mjera.

Mahir Delić, šef Kluba SDA, kaže da je jedna od mjera i subvencioniranje građana koji se griju na čvrsto gorivo, kako bi prešli na plin.

"To rade sve razvijene zemlje, pa zašto ne bismo i mi", kaže on.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine, kao jednu od mogućnosti najavljuje uvođenje "par-nepar", što znači da bi se u Sarajevu jedan dan vozili građani s parnim registarskim oznakama na autima, a drugi dan s neparnim. S ovim se prijedlog ne slaže Delić, kao i Sarajlija Edin Ramić.

"To neće riješiti naše probleme", kaže Ramić, koji se slaže sa Delićevom idejom da se uvedu subvencije i građanima omoguće da se griju na plin. Dodaje da je jedno od rješenja i prestanak neplanske gradnje na obalama Miljacke.

Edin Forto, poslanik Naše stranke, kaže da će ova stranka predložiti niz dugoročnih mjera za rješavanje problema zagađenog zraka u Sarajevu.

"Međutim, ako građani očekuju da im se 25-godišnji problem riješi preko noći, to je nemoguće", kaže Forto, a njegova koleginica iz SDP-a Segmedina Srna-Bajramović kaže da rješenja nisu jednostavna.

"Prvi preduslov je da se mi prestanemo međusobno varati, čekajući da prođe zima... Uradili smo bezbroj dokumenata, strategija, odluka, planova, mjera, međutim sve do jednog su očigledno pravljeni kao paravan problema", kaže ona.

Pokrenuta je i peticija građana Sarajeva "Želimo da dišemo zdrav zrak", a inicijator je Almir Imširević, profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, koji je upozorio da Vlada KS hitno mora angažovati stručne ljude.

Indeks kvaliteta

Sarajevo       368

Tuzla            163

Zenica          200

Lukavac        204

Ilijaš             257

Goražde        145

Jajce             87

Kakanj         161

Svaki treći Evropljanin izložen zagađenosti

Zagađenje zraka je vodeći ekološki riziko faktor za zdravlje i procjenjuje se da je gotovo trećina stanovnika evropskih gradova izložena zagađenosti zraka iznad granice koju dozvoljavaju propisi EU, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske agencije za zaštitu čovjekove okoline (EEA).

Postoji mnoštvo aerozagađivača i bezbroj njihovih kombinacija, ali se ipak izdvajaju neki za koje se zna da nanose najveću štetu ljudskom zdravlju i životnoj sredini. Najopasnijima se smatraju ugljikovodonici, prizemni ozon, ugljen-monoksid, azotni dioksid, sumpor-dioksid i lebdeće čestice (dim, čađ, prašina).

U Banjaluci dobar kvalitet vazduha

Kvalitet vazduha u Banjaluci je u prvoj kategoriji i svi parametri su u zakonskim granicama, uz neznatna, povremena odstupanja, pokazuju podaci Instituta za građevinarstvo IG, koji obavlja ova mjerenja.

Prema podacima IG-a, od 27. novembra do 3. decembra, i pored tekuće grijne sezone i činjenice da značajan broj domaćinstava koristi ugalj za grijanje, kvalitet vazduha je uglavnom bio u prvoj kategoriji, odnosno u granicama koje propisuje Zakon o zaštiti vazduha.

Siniša Cukut iz IG-a istakao je da je od 1. do 3. decembra na mjernim mjestima u Centru i Paprikovcu zabilježeno blago prekoračenje vrijednosti materija, ali u granicama tolerancije. Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da to što se Sarajevo ili Zenica guše u smogu ne znači da treba i Banjaluku optužiti za zagađenje.

"Znači, to su apsolutno besmislene priče. To što se nekome ne sviđa toplana u kojoj se loži drvo i koja je manji zagađivač od toplane na mazut je više politički stav", kazao je Radojičić.

Dodao je da je cijeli novembar kvalitet vazduha bio u prvoj kategoriji i da Banjaluka nema problem koji imaju Sarajevo, Zenica ili Tuzla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije