Okolina

Zagrljeni još iz praistorije

Zagrljeni još iz praistorije
Zagrljeni još iz praistorije

ATINA - Grčki arheolozi pronašli su grobnicu iz praistorijskog doba u kojoj su pokopana tijela zagrljena, a grčko Ministarstva kulture saopštilo je danas da je grobnica otkrivena u pećini Diros, na Peloponeskom poluostrvu, gdje prve ljudske naseobine datiraju još iz VII vijeka p.n.e.

"Sahranjivanje zagrljenih parova je izuzetno rijetko, a grob pronađen u Dirosu jedan je od najstarijih ove vrste na svijetu, ako ne i nastariji", istaklo je ministarstvo.

Radiokarbonska analiza je pokazala da ostaci datiraju iz 3.800 p.n.e., a testovi DNK su potvrdili da je reč o kostima mladog muškarce i žene.

Na nalazištu je, takođe, pronađen i jedan dječiji grob, kao i grob u kom je pokopan fetus. Uz njih je otkrivena i kosturnica sa ostacima desetine osoba. Arheolozi su u njoj pronašli i veliki broj grnčarije, perli i jedan bodež.

Pod kosturnice, široke četiri metra, bio je posut šljunkom što je jedinstven slučaj za to doba.

"Možemo sa sigurnošću reći da je u kolektivnom sjećanju tih zajednica ovo bilo mjesto na kom su sahranjivali svoje mrtve stotinama godina", stoji u saopštenju grčkog Ministarstva kulture, prenio je AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije