Okolina

Zbrinjavanje opasnog otpada mora biti prioritet

Zbrinjavanje opasnog otpada mora biti prioritet
Zbrinjavanje opasnog otpada mora biti prioritet

TUZLA - Zbrinjavanje opasnih materija i otpada koji se nalazi u krugu industrijske zone Tuzla mora biti prioritet, zaključili su danas predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona, grada Tuzla, kantonalnih uprava za inspekcijske poslove i civilnu zaštitu, te kompanije "Kemokop" koja se bavi adekvatnim zbrinjavanjem ovih materija.

 Na sastanku je rečeno da je neophodno pripremiti kompletnu dokumentaciju o stanju i rasprostranjenosti opasnih materija i u skladu s tim predložiti zbrinjavanje otpada koji predstavlja potencijalnu opasnost. 

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoline u Vladi Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin organizovao je sastanak radi rješavanja ovog problema, jer su određene količine kruksa i drugih zagađujućih materija deponovane u tankovima ili u zemlji na području industrijske zone, odnosno kompanija "Dita", "Polihem" i bivši HAK 2, te u određenoj mjeri na lokalitetu stare deponije u naselju Paša Bunar u Tuzli. 

"Želimo utvrditi tačne vrste, lokacije i količine opasnog otpada koji je deponovan, te pokrenuti aktivnosti na njegovom zbrinjavanju", rekao je Karadžin.

On je dodao da postoji više metoda za adekvatno zbrinjavanje ovog otpada, ali se treba izjasniti o tome koja je najprihvatljivija. 

"Iako ova problematika nije izvorna nadležnost kantonalnog nivoa vlasti, neophodno je raditi na njenom rješavanju i neutralizaciji potencijalne opasnosti, jer se nalazi na području Tuzlanskog kantona", rekao je Karadžin. 

Na sastanku je rečeno da je u proteklom periodu započeta neutralizacija određenih količina kruksa, koju je finansiralo federalno Ministarstvo okoline i turizma, ali da cjelokupna količina nije neutralizovana. 

Dogovoreno je da resorno ministarstvo kod Vlade Tuzlanskog kantona inicira da posebno tijelo bude zaduženo kao centar prikupljanja informacija koje se tiču ove problematike. 

To tijelo bi kasnije angažovalo i druge institucije i raspoložive tehnologe, pravnike i stručnjake iz drugih oblasti radi pripremanja kompletne informacije o stanju i rasprostranjenosti opasnih materija, te predložilo korake za dalje postupanje. 

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici nadležnog federalnog ministarstva i federalni inspektor, iako su bili pozvani, saopšteno je nakon sastanka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije