Okolina

Život buja na dubini većoj od 7 000 metara

Život buja na dubini većoj od 7 000 metara
Život buja na dubini većoj od 7 000 metara

LONDON - Ekspedicija naučnika je proučavajući jedno od najdubljih mjesta na svijetu, brazdu Novi Hebridi u Tihom okeanu, otkrila da život i na dubini većoj od 7.000 metara buja, izvještava BBC.

Naučnici su uz pomoć robota opremljenog kamerom snimili bića koja obitavaju na velikim dubinama, a među njima su zmijolike ribe, poput neobičnih ljuskastih jegulja, žarko crveni rakovi i školjkaši.

Naučnici su tokom 30 dana ekspedicije krajem 2013. utvrdili da je ekologija ove brazde različita od ostalih područja u dubokom moru koja su već istražena.

U svijetu ima više od 30 dubokomorskih brazdi, a većina tih uskih pukotina na morskom dnu smještene su u Tihom okeanu. Sve do ove ekspedicije, dubine brazde Novi Hebridi koja se nalazi na oko 1.500 kilometara sjeverno od Novog Zelanda, nisu bile istražene.

Živi svijet u toj brazdi uvelike se razlikuje od bića koja obitavaju u tamnim dubinama Japanske brazde, brazde Izu-Bonin i brazde Kermadec. Uvjereni su da su te razlike uslovljenje nutritivnim bogatstvom dijela okeana iznad brazdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije