Okolina

Život u ruskom smrznutom Arktiku

Život u ruskom smrznutom Arktiku
Život u ruskom smrznutom Arktiku

MOSKVA - Sovjetski Savez bio je poznat po dvosmislenosti onoga što su govorili glavni ljudi ovog saveza, ali kada birokrati iz Moskve nazovu 7.000 km područja ruskog Arktika "zonom apsolutne neudobnosti", onda tu nema nikakve dvosmislenosti i nejasnoća.

Temperature u naseljima dalekog sjevera, koja se protežu od Aljaske do Finske, mogu se spustiti ispod -45 stepeni Celzijusa zimi. Uslovi života su bijedni, a iz mnogo razloga ih je i Staljin koristio kao gulage.

Potomci nekih od zatvorenika još žive u tim arktičkim zajednicama. Među ljudima koji su se prilagodili uslovima su autohtoni stočari poznati kao Nenets, koji žive u šatorima koji se zovu chums.

Ipak, postoje milijarde tona nafte i prirodnog plina zaključane ispod smrznutog tla i ta je činjenica dovela do priliva novog talasa radnika na Arktik.

Upravo to je dokumentovao fotograf Justin Jin.

To nije lako mjesto za fotografa, jednom je Jin dobio i povrede od hladnoće metala njegove kamere pritisnute na lice, ali, kako kaže, isplati se.

"Arktik je kao prazan list na kojem možete vidjeti sve napetosti koje je Rusija imala", kazao je fotograf koji je u Rusiji već radio godinama.

"Postoji ogromno prostranstvo, beskrajna priroda, bogatstvo, sve zarobljeno u tundri. Kao da sve govori o svoj kontradikciji i jukstapoziciji Rusije", prenosi Radiosarajevo.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije