Okolina

Zmajevo okо kod Rogoznice legenda koja živi i danas (FOTO)

Zmajevo okо kod Rogoznice legenda koja živi i danas (FOTO)
Zmajevo okо kod Rogoznice legenda koja živi i danas (FOTO)

Ljepotice, hrabri junaci, spletke, prevare i strastvena ljubav. Najava za još jednu tursku sapunicu? Plus zmajevi. Najava za "Igru prestola"? Plus vanzemaljci! Nije riječ o najavi za novu seriju, već o pričama koje se vezuju za jezero Zmajevo oko, koje se nalazi u Hrvatskoj, preciznije, u Rogoznici.

Ovo prelijepo jezero, na površini je pet stepeni hladnije nego na dnu, ponekad ključa i mijenja svoju boju, a ako se pitate zašto, odgovor se nalazi u njegovom imenu - na njegovom dnu spava zmaj. Njegovo obitavanje na dnu jezera je dovelo, naravno, do brojnih teorija o tome kako je dospio tamo - teorijama koje poneki skeptici nazivaju samo legendama.


Najpoznatija je ona o braći koja su posjedovala zemlju na kojoj se danas nalazi jezero. (Postoje razne verzije te priče, pa se nekad govori o tri brata, a nekad jedan od njih misteriozno nestane. Ovakve nedoslijednosti su razumljive jer niko ko je poznavao braću i svjedočio trenutku kad se zmaj pojavio, danas, nažalost, nije živ. No, u svakom slučaju, reč je o braći i to je najvažnije).

Dakle, jedna od verzija govori o tri brata čiji je otac preminuo pa su naslijedili vrlo bogatu zemlju čiji je usijev svake godine bio neopisivo plodan i koju je trebalo pošteno da podijele među sobom. Međutim, kako to obično biva, jedan od braće je bio slijep, dok su druga dvojica bila pokvarena, pa su odlučili da prevare slijepog brata i dodijele mu samo komad suve zemlje (jer je on ionako nikad neće vidjeti). Srećom, vjerojatno baš zato što je izgubio jedno čulo, ostala su se pojačala, pa je slijepi brat uspio da nanjuši prevaru.

Zato im je rekao: "Ako niste pošteno podjelili zemlju, zemlja će se otvoriti i naša polja će potonuti u vodu, a iz vode će iskočiti zmaj i progutati vas".

Nije poznato kako su braća tačno reagovala na njegovu izjavu, ali vjerovatno su se u tom trenutku samo posprdno nasmiješili, prije nego što je pokradeno tlo pod njihovim nogama zadrhtalo, a zemlja se raspukla i iz nje se izdigao zmaj velikih, snažnih krila. Zmaj je progutao nepoštenu braću pa se zatim povukao u dubine jezera gdje se, kao što je već pomenuto, nalazi i danas.

Kako zmaju nije previše udobno u tako skučenom prostoru, ponekad se rasteže zbog čega se podiže nivo vode u jezeru, a tu i tamo svojim dahom otruje sva živa bića u jezeru, dahom čiji se miris zatim osjeti svuda unaokolo.

Smatra se, takođe, da kad se nivo vode u jezeru spusti, zmaj tada napušta jezero i odlazi u potragu za hranom, pri čemu su, naravno, oni koji odsjedaju u Rogoznici, u potpunosti sigurni jer je zmaj, nakon što je pojeo nepoštenog brata, dugo godina štitio Rogoznicu i njene mještane od svih nepoštenih osoba koje bi pokušale da osvoje područje. Tako da… ukoliko imate loše namjere, izbjegavajte Rogoznicu. S druge strane, ako poznajete nekoga za koga smatrate da vam želi zlo, dovedite ga do jezera, a zmaj će obaviti ostatak.

Međutim, prema nekim pričama, zmaj je ipak bio nemilosrdan i iako je štitio cijelo područje, naplaćivao je krvavi danak – svake godine bi uzeo najljepšu djevojku i najdeblju ovcu. Drugi pak smatraju da nije bratska prevara ta koja je dovela do nastanka jezera i samog zmaja, već da je zmaj tu živeo hiljadama godina ranije.

Zmaj, čije je ime bilo Murin, bio je vanbračni sin Posjedona, boga mora i Here, vrhovne boginje pa je iz svog dvora štitio Rogoznicu i okolna područja od osvajača i pljačkaša. Međutim, za takve bezbjedosne usluge, zmaj je takođe naplaćivao krvavi danak svake godine, tačno onda kad bi se sunčevi zraci najduže zadržali na zemlji – i u ovom slučaju, nije želio najdeblju ovcu, već samo najljepšu devojku koju bi uzeo za ženu. Iznenađujuće je to što i one koje je želio da uzme za supruge, a ne za hranu, nisu preživjele prvu bračnu noć...

Ali naravno, jednog dana, u mjesto je na krilima konja Pegaza, sletio Aristoles, junak koji se istog trena smrtno zaljubio u jednu od mještanki i to naravno onu najljepšu čija je sudbina idućeg dana bila da postane zmajeva nevjesta. Aristoles to nikako nije mogao da dopusti. pa je izazvao Murina na dvoboj kopljima. Dobro, Aristoles se borio kopljem jer je Murin…zmaj…koji ne može držati koplje u kandžama.

No, ostali bogovi nisu mogli mirno da posmatraju dvoboj jer ih je pogodila snaga ljubavi koju je Aristoles gajio za svoju suđenu, pa su mu Atina i Hefest iz mjesečeve prašine iskovali koplje koje je moglo probiti Murinovu neprobojnu kožu. Aristoles, kome je ljubav dala nevjerovatnu snagu i polet, savladao je zmaja i probo mu srce, nakon čega je Murin, bijesan što su ga bogovi izdali, iskopao svoje oči. Jedno je bacio najdalje što je mogao, na mjesto koje je danas najdublja tačka Jadrana, a za drugo više nije imao snage pa mu je ono samo iskliznulo iz oštrih kandži, palo na plodno tlo, rastopilo kamen i stvorilo veliku rupu koju je more zatim ispunilo.

Kako je jezero nastalo zbog pobjede nevjerovatno snažne ljubavi Aristolesa i ljepotice nepoznatog imena, ono danas ima čudesne moći. Kaže se da je svaki par koji se okupa u jezeru blagosloven vječnom ljubavlju, doživotnom vjernošću i velikom plodnošću.

Oni koji pak ne vjeruju u postojanje zmajeva i bogova, stvorili su svoje teorije koje su proizašle iz ovalnog oblika jezera. Riječ je urbanoj legendi o vanzemaljcima i svemirskom brodu koji se srušio na ovom mjestu i sada se nalazi na dnu jezera. Svakih tridesetak godina vanzemaljci u brodu pokušavaju da stupe u kontakt sa svojom vrstom, zbog čijih signala jezero ključa pa sve žive vrste koje su pronašle svoj dom u jezeru uginu.

Ali postoje oni nevjernici koji smatraju da nijedna od ovih teorija nije tačna pa su razvili naučno objašnjenje koje, nažalost, ne uključuje ni zmaja ni svemirce ni grčke bogove. Naučnici smatraju da je jezero nastalo zbog urušavanja velike pećine, a da je udubljenje zatim ispunila voda nakon posljednjeg ledenog doba koje je dovelo do podizanja nivoa mora.

Ono što je poznato je da se jezero sastoji od nekoliko slojeva vode koji se razlikuju po svojoj boji pa voda prelazi iz zelene i plave na površini, preko žute i zelene u središnjem dijelu, do sloja u kojem ne postoji kiseonik i u kojem se nalaze sumporne bakterije koje čine vodu u tom sloju ružičastom, crvenom ili ljubičastom. Na samom dnu, sloj vode je siv ili tamno smeđi. Ponekad dolazi do miješanja nekih slojeva vode te se boja vode u cijelom jezeru mijenja.

Međutim, kada dođe do miješanja svih slojeva, dolazi do stvaranja uslova bez kiseonika u cijelom jezeru i do pomora svih živih vrsta. Ovaj fenomen "ključanja jezera" ili "buđenja zmaja" je zabilježen je 1997. godine, a zatim i u oktobru 2011. godine. Na svu sreću, organizmi u jezeru su se vremenom prilagodili uslovima života pa se život u jezeru samostalno obnavlja.
Ono što je takođe zanimljivo je i da su živa bića koja se nalaze u jezeru mnogo veća od onih koja žive u moru pa su nekada ribari znali da bace svoj ulov u jezero i zatim ga ponovo hvataju godinu dana kasnije kada bi ribe bile mnogo veće.

Na kraju, koji god razlog bio vašeg odlaska na kupanje u jezeru, bilo zato što je jezero mnogo toplije od mora pa sezona kupanja počinje ranije i završava kasnije nego bilo gdje na Jadranu, ili zato što vi i vaš partner želite biti blagoslovljeni vječnom ljubavlju i plodnošću, sigurno nećete zažaliti jer je jezero zbog kojeg je nastalo toliko legendi, destinacija koja se ne smije propustiti.

(Dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije