Programi

AI klon Salvadora Dalija dočekuje posjetioce u muzeju

AI klon Salvadora Dalija dočekuje posjetioce u muzeju
Foto: N.N. | AI klon Salvadora Dalija dočekuje posjetioce u muzeju
N.N.

​Ukoliko planirate putovanje i pojsetu Dalijevom muzeju ovog proljeća, možete se upoznati sa neočekivanim domaćinom – sa samim Salvadorom Dalijem. U Sankt Peterburgu, na Floridi, najavljeno je da će AI rekreacija umjetnika dočekivati posjetioce sa ekrana po cijelom muzeju počevši od aprila.

Tim iz kompanije Goodby Silverstein & Partners koristio je snimke Dalija kako bi trenirao sistem mašinskog učenja o tome kako da oponaša umjetnikovo lice, a u cijelom procesu je angažovan i glumac slične građe.

Virtuelni slikar će slikati preko Dalijevih slika, a takođe će i komentarisati o događajima koji su se desili nakon njegove smrti 1989. godine – što bi trebalo u isto vrijeme da bude poučno i nadrealno, baš kao i Dalijev rad.

Efekat je čudan. Glas je neuobičajeno drugačiji (rekreacija AI glasa nije dio paketa), ali biste morali baš da se udubite da biste shvatili da zapravo niste gledali umjetnika glavom i bradom. Lako je uočiti da se neki smatraju uvrijeđenim, kao što se ljubitelji muzike protive holografskim uskrsnućima legendarnih pjevača.

Muzej tvrdi da je AI u skladu sa Dalijevom ličnošću. Izvršni direktor Hank Hine rekao je Artnet News-u da je Dali bio zainteresovan za medije i da je imao „osjećaj vlastitog vječnog značaja“. Ovo je čovjek koji je, na kraju krajeva, naslikao „Upornost sećanja“.

(PCPress/Engadget)

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije