Programi

Amazon izbacio Lumberyard – besplatan pokretač za izradu igara

Amazon izbacio Lumberyard – besplatan pokretač za izradu igara
Amazon izbacio Lumberyard – besplatan pokretač za izradu igara

Da nam je neko prije svega pet godina rekao kako će danas najobičniji korisnik personalnog računara imati šansu da iz svoje kuće napravi igru u Unreal Engine, Source i drugim pokretačima, vjerojatno bismo na to odmahnuli rukom. Međutim, navedeni pokretači su danas zaista besplatni, više ili manje; a to je svakako imalo lančani efekt čiji posljednji rezultat dolazi iz firme Amazon.

Amazon je proteklih godina postupno ulazio u industriju videoigara – kupovali su razvojne timove, najavili svoju Fire TV konzolicu, oteli Twitch Googleu, te nedavno iskeširali pristojnu svotu novca za Crytekov CryEngine pokretač. CryEngine će se nastaviti razvijati neovisno o Amazonu, ali ono što smo time dobili jest Lumberyard – poseban pokretač koji se temelji na CryEngineu, ali je potpuno besplatan – besplatan za skidanje, besplatan za korištenje i besplatan za lansiranje igre i zarađivanje na njoj.

Dobro, nije baš *apsolutno sve* besplatno pa ako ćete koristiti mrežni multiplayer za svoju igru i mislite ga integrirati u Amazon Web uslugu, to se plaća. Isto tako, pokretač ima specifične mogućnosti integracije s Twitch uslugom –npr. pozivanje publike koja gleda emitirani gameplay direktno u svoju igru, dakle publika se iz streama jednim klikom spaja u vašu igru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije